Poslanci podprli imenovanje Miodraga Đorđevića na čelo vrhovnega sodišča

Slovenija 24. Jan 202318:10 1 komentar
Miodrag Đorđević
Miodrag Đorđević (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Poslanci državnega zbora so na današnjem glasovanju podprli imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča. Kandidata so podprli v koaliciji, nasprotovali pa so mu v SDS, kjer naj bi jih motilo Đorđevićevo preteklo ravnanje, vpletenost v afere, neprimerne izjave in tudi osebnostne lastnosti.

Državni zbor je na današnji seji s 53 glasovi za in 32 glasovi proti za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Predlog za njegovo imenovanje je na podlagi pozitivnih mnenj vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v DZ posredovala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Sodni svet je v obrazloženem mnenju izpostavil predvsem Đorđevićeve strokovne kvalifikacije in dolgoletne sodniške izkušnje, njegovo sodelovanje pri mednarodnih dejavnostih in bogate strokovne dejavnosti zlasti na temo človekovih pravic, insolvenčnega prava in varstva konkurence.

Ministrica je dejala, da je kandidata predlagala na podlagi strokovnih mnenj. Ob tem je pojasnila, da je na seji Sodnega sveta izpostavila pomislek, ki ga je izrazil tudi sam kandidat, in sicer, da zaradi starosti ne bo dokončal mandata. Vrhovni sodnik namreč lahko funkcijo opravlja le do 70. leta starosti. Sodni svet tega pomisleka ni ocenil kot usodnega, tako da je bil na strokovni ravni odpravljen, je pojasnila ministrica.

Kandidata je podprla koalicija, njegovemu imenovanju pa so nasprotovali v SDS. Đorđević po njihovem mnenju za to funkcijo ni primeren, njegova kandidatura pa je “izraz hude negativne selekcije v sodstvu”. Poslance SDS motijo nekatera kandidatova pretekla ravnanja, vpletenost v afere, neprimerne izjave in tudi osebnostne lastnosti. Izpostavili so še, da se na prva dva razpisa za mesto predsednika vrhovnega sodišča nihče ni prijavil.

Da vsakič znova spremljamo osebne diskreditacije in se potem sprašujemo, zakaj se kandidati ne prijavljajo na funkcije, pa so izpostavili v vrstah Gibanja Svoboda.

Ministrica je ob tem napovedala, da bo v DZ kmalu predlog zakonskih rešitev, s katerimi bi politiko umaknili iz postopkov imenovanja vrhovnih sodnikov. Predloga dveh zakonskih besedil sta trenutno v medresorskem usklajevanju, je pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje