Poslanci prikimali popolni prepovedi frackinga

Slovenija 06. Apr 202219:20 0 komentarjev
Fracking
PROFIMEDIA

Poslanci v državnem zboru so prikimali popolni prepovedi frackinga. O zadevi so sicer odločali šestkrat, petkrat se je za popolno prepoved neuspešno zavzemala opozicija, tokrat pa je soglašala s predlogom vlade.

DZ je s 54 glasovi za potrdil novelo zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Novela prinaša še dodatne definicije nekaterih pojmov, ki se nanašajo na sanacijo pridobivalnih prostorov, ureditev posebnih primerov podaljšanja rudarske pravice in koncesije, uvajanje digitalne rudarske knjige ter prenos pristojnosti nosilca urejanja prostora za področje rudarstva za občinsko prostorsko načrtovanje z infrastrukturnega ministrstva na Geološki zavod Slovenije.

Prinaša rešitve za plačilo nadomestila za pridobljeno mineralno surovino pri sanaciji nelegalnega kopa za primere, ko rudarska pravica in koncesija za izkoriščanje prenehata pred izvedbo sanacije, dodatno pa še za področje prenosa rudarskih pravic v primeru stečaja koncesionarja.

Novela ob tem izpopolnjuje še področje reguliranih poklicev v rudarstvu, opredeljuje nekatere prekrške ter dodaja pravno podlago za financiranje monitoringa in vzdrževanje trajnih jamskih objektov po zaprtju premogovnikov, je v obravnavi na seji DZ minuli četrtek naštel državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič.

Poslanci so največ pozornosti namenili prepovedi frackinga. Levica, LMŠ, SD, SAB, NP ter SNS in predstavnika manjšin so v DZ že petkrat neuspešno podpirali predlog za prepoved frackinga, saj so želeli zaščititi Prekmurje oz. Petišovce pred načrti britanske družbe Ascent Resources za vrtanje. Tokrat so njihove poslanske skupine pozdravile dejstvo, da se je vlada končno odločila v celoti prepovedati fracking.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!