Poslanci združeno v prepoved frackinga

Slovenija 11. Mar 202217:10 0 komentarjev
Plin
Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci so v drugem branju podprli novelo zakona o rudarstvu, tudi dopolnilo, s katerim bo v Sloveniji popolnoma prepovedano hidravlično lomljenje oziroma fracking. Sporni postopek, s katerim je britansko podjetje Ascent Resources nameravalo pridobivati zemeljski plin v Petišovcih, bo dokončno prepovedan, če bodo poslanci zakon potrdili tudi v tretjem branju na prihodnji seji. Potem ko je opozicija že večkrat poskušala zakonsko prepovedati fracking, je zdaj ploščo obrnila tudi vladna koalicija.

“Ne morete si misliti, kako sem vesela,” je danes med razpravo v parlamentu dejala poslanka Levice Nataša Sukič. Njena stranka je v sodelovanju z ostalimi iz KUL opozicije namreč v preteklih letih kar petkrat vložila zakonodajni predlog za prepoved hidravličnega lomljenja oziroma frackinga, a so bili v vladnih strankah doslej ves čas proti.

Ploščo so obrnili na zasedanju pristojnega odbora ta teden, ko sta tako koalicija kot opozicija vložili vsebinsko enako dopolnilo k zakonu, ki predvideva popolno prepoved hidravličnega lomljenja. V prejšnjih predlogih se je koalicija zavzemala le za prepoved hidravličnega lomljenja “večjega obsega”. Kot je pojasnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok, se zdaj odpravlja pravna praznina, ki je omogočala, da se je takšna tehnologija doslej v praksi že uporabljala preko 50 let, ni bila pa regulirana. “Z novelo se hidravlično lomljenje ne glede na obseg prepoveduje,” je zagotovil. Koalicijsko dopolnilo so podprli tudi poslanci opozicije.

Zakon bo predvidoma sprejet, fracking pa dokončno prepovedan na prihodnji seji, ko bodo poslanci opravili tretje branje. S tem bo konec tudi prizadevanj britanskega podjetja Ascent Resources, ki je v partnerstvu s Petrolovo hčerinsko družbo Geoenergo vodilo projekt pridobivanja zemeljskega plina v Petišovcih.

“Ne bom govoril o zgodovini, očitno pač mora preteči določena količina vode ali toliko in toliko časa. Pomembno je, da smo danes pri tej temi soglasni. Rad bi povedal, da zaščita Prekmurja pred frackingom seveda ni slovenska iznajdba. Fracking, to nevarno tehnologijo, ki ni nevarna samo zaradi kemikalij, ampak je nevarna tudi zaradi potencialnih vplivov na potresne sunke, so pred nami prepovedali že v marsikateri evropski državi in tudi marsikje drugje,” je ob tem povedal poslanec Socialnih demokratov Dejan Židan.

V opoziciji so sicer predlagali tudi dopolnilo, s katerim bi v zakon zapisali, da je “prepoved frackinga v izrazitem javnem interesu”, a večina tega ni podprla. S tem bi se po besedah poslancev opozicije državo zaščitili pred morebitnimi poskusi Ascent Resources, da Slovenijo toži zaradi zakonske prepovedi. Podjetje je namreč že pred sprejemanjem tega zakona napovedalo, da bo Slovenijo tožilo za 120 milijonov evrov. Razlog je bil, da je Agencija za okolje zahtevala, da je treba pred izdajo soglasja za tak postopek izdelati presojo vplivov na okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!