Igor Pirkovič postal v. d. urednika spletne strani RTV Slovenija

Slovenija 11. Mar 202210:14 > 16:23 25 komentarjev
Igor Pirkovič
BOBO

Igor Pirkovič je bil imenovan za vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije na Multimedijskem centru (MMC) RTV Slovenija.

Uredništvo za nove medije na Multimedijskem centru (MMC) RTV Slovenija je dobilo novega urednika. Kajo Jakopič je zamenjal novinar Igor Pirkovič, ki je pred kratkim prevzel vodenje nove televizijske oddaje Arena. Kot so obvestili zaposlene, je Pirkovič za zdaj vršilec dolžnosti urednika.

Še pred omenjenim obvestilom so člani in članice uredništva MMC sprejeli izjavo, v kateri so imenovanju Pirkoviča ostro nasprotovali. “Njegovo imenovanje je za nas povsem nesprejemljivo iz številnih razlogov. Ocenjujemo, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določeni politični stranki in njenemu voditelju. Ob tem ga je kot scenarista državnih proslav plačevala vlada in že samo zaradi tega navzkrižja interesov po našem mnenju ne more opravljati novinarskega dela na področju notranje politike, kaj šele, da bi urejal delo drugih kolegov,” so zapisali.

Poudarili so še, da Igor Pirkovič na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter širi številne vsebine, ki jih lahko označimo kot rasistične, recimo do romske skupnosti, tudi antisemitske. Zaposleni na MMC se bojijo, da bo v skladu s temi stališči kot njihov urednik skušal vplivati na vsebino na portalu.

“Imenovanje Pirkoviča lahko v kontekstu dogajanja na RTV Slovenija razumemo le kot način za spremembo predvolilnega poročanja portala v korist vladajoči koaliciji, predvsem stranki SDS, s katero Pirkovič pogosto sodeluje. Poudarjamo, da je spletni portal javne radiotelevizije politično neodvisen,” je izpostavil aktiv MMC. Ob tem je dodal oceno, da Pirkovič tudi nima zadostnih znanj in izkušenj za vodenje uredništva spletnega portala.

Zapleti na jutranjem sestanku

Kot smo poročali,  je bil za danes zjutraj sklican sestanek pri generalnem direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu, na katerega so bili povabljeni odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik, odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija Danijel Poslek, tedaj še urednica uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija Kaja Jakopič in Pirkovič. Ker pa se je sestanka udeležil tudi sindikalni zastopnik Franci Pavšer, ki kljub pozivu  generalnega direktorja prostora ni hotel zapustiti, je Grah Whatmough sestanek preklical. Za opoldne pa je sklical pogovor z vsemi zaposlenimi v MMC. V znak protesta je sicer pred vrati generalnega direktorja med jutranjim sestankom stalo okoli 15 zaposlenih v MMC.

Iz RTV Slovenija so sporočili, da generalni direktor Andrej Grah Whatmough ni nasprotoval prisotnosti Francija Pavšerja kot sindikalnega zaupnika na današnjem sestanku, četudi za to ni bilo prav nobene pravne podlage. “Pravice Kaje Jakopič iz delovno pravne zakonodaje, ki naj bi jih zastopal Franci Pavšer, namreč niso kršene, saj se je njen mandat iztekel z dnem imenovanja nove odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik. Kaja Jakopič se – kot to določa pogodba – vrača na delovno mesto, ki ga je opravljala pred mandatno funkcijo. Ker je sindikalni zaupnik Franci Pavšer vztrajal, da je tam tudi kot predstavnik Sveta delavcev, kar pa ni imelo prav nobene povezave z današnjim sestankom o nadaljnjem vodenju uredništva za nove medije, je generalni direktor sestanek zaključil ter napovedalneposredni pogovor z vsemi zaposlenimi v MMC-ju,” so še navedli.

Takoj po preklicu jutranjega sestanka pa so zaposleni dobili obvestilo, da je novi vršilec dolžnosti urednika uredništva za nove medije na MMC Igor Pirkovič.

Pobuda za začasno zadržanje

Aktiv MMC je odločno protestiral tudi proti spremembi izvedbenega akta, ki spreminja način izbire in imenovanja urednika uredništva za nove medije. Ker je generalni direktor to storil brez soglasja sindikatov, obvestil pa ni niti zaposlenih na MMC, je na sodišče vložena pobuda za začasno zadržanje tega sklepa.  Spomnimo: po spremenjenem izvedbenem aktu bi urednika uredništva MMC imenoval zgolj odgovorni urednik televizijskega informativnega programa, doslej pa je bilo za to potrebno tudi soglasje odgovornega urednika radijskega informativnega programa. V konkretnem primeru to pomeni, da bi bila odločitev v rokah Jadranke Rebernik.

Oglasil se je tudi Aktiv novinarjev Radia Slovenija, ki imenovanju Igorja Pirkoviča  za vršilca dolžnosti urednika MMC RTV odločno nasprotuje in zahteva, da ga generalni direktor nemudoma prekliče. “Imenovanje Pirkoviča je nesprejemljivo tako iz vsebinskih kot iz proceduralnih razlogov. Njegovo delo je po naši oceni v nasprotju tako z novinarskim kodeksom kot s poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTV Slovenija,” so zapisali. Dodali so še, da je Pirkovičevo imenovanje za njih nesprejemljivo tudi zato, ker je bilo izpeljano brez upoštevanja mnenja odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija.

Novica o imenovanju novega v. d. urednika MMC je presenetila tudi aktiv novinarjev informativnega programa TVS.  “Odločitev je jasno politično profiliran. O tem smo obvestili tudi generalnega direktorja RTV Slovenija. Imenovanje jasno in javno usmerjenega urednika namreč oži pluralnost, ki je v vseh (informativnih) vsebinah na RTV Slovenija nujna,” so sporočili.

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) podpirajo zahtevo Aktiva MMC RTV Slovenija, da se mora pred kakršnimi koli spremembami na uredniškem mestu najprej razrešiti pravno vprašanje postopka imenovanja urednika. “V ta postopek je brez posvetovanja posegel generalni direktor RTV Slovenija prav zato, da bi lahko samovoljno zamenjal urednico. Popolnoma se strinjamo tudi z argumenti aktiva o neprimernosti Igorja Pirkoviča za urednika multimedijskega centra. Imenovanje urednika, ki mu uredništvo odreka podporo, kompetence in profesionalno integriteto, je nasilje nad uredništvom in uredniško avtonomijo. Tako kot pri imenovanju Jadranke Rebernik se generalni direktor znova podaja v postopke, ki so pravno, moralno in profesionalno sporni,” so še zapisali v DNS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje