Srečanje Janše in protestnikov pod Triglavom: močne besede in burne reakcije

Slovenija 21. Avg 202108:49 > 16:19 17 komentarjev
Soočenje protestnikov in Janše
Piščalka/FACEBOOK

Med včerajšnjo protestniško akcijo je skupina petkovih protestnikov pred domom na Kredarici srečala predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Včeraj je potekala protestniška akcija petkovih protestnikov, ki so na Triglavu obeležili 70. teden protivladnih protestov.

Pred domom na Kredarici so protestniki naključno srečali predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Kot je za N1 potrdila aktivistka Tea Jarc, katere glas slišimo na video posnetku, protestniki niso vedeli, da bosta na Kredarici tudi predsednik vlade in minister za notranje zadeve. “Ne vemo, ali se je (Janša, op.a.) odločil priti gor, ker je videl, da smo mi gor, ali je to že prej načrtoval,” je pojasnila. 

Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek tega srečanja:

Janša in Hojs pobegneta pred protestnicami pod Triglavom! ✊?✌️#politikantskešleve #danesjepetek #glasupora #vladapada

Posted by Piščalka on Friday, August 20, 2021

Posnetek je sprožil različne odzive, od takšnih, da so protestniki med srečanjem pravilno ravnali, do takšnih, ki opozarjajo, da gre za nedopusten način in da bi se morali pogovarjati drugače.

Antropolog Dan Podjed je denimo zapisal, da so protestniki nadlegovali predsednika vlade in da gre za “nov nepotreben pljunek v lastno skledo in dokaz več, da sta se nedostojno komuniciranje in poseganje v zasebnosti iz digitalnega preselila v fizični svet”.

Jarc v komunikaciji ne vidi ničesar spornega

Na vprašanje N1, kako odgovarja na kritike, ki se pojavljajo, da je njen način komunikacije neprimeren oziroma celo nesprejemljiv, je Tea Jarc odgovorila, da v sami komunikaciji ne vidi ničesar spornega. Prepričana je, da bi se marsikateri Slovenec želel ob srečanju z Janšo z njim pogovoriti.

“Če je njegov podpornik, verjetno o tistih temah, ki so njemu ljube, če pa ni njegov podpornik in je kritičen, bi pa ga verjetno kaj vprašal. Vse, kar smo mi naredili, je to, da smo Janeza Janšo vprašali, če nosi odgovornost, zakaj se tako obnaša, če ima kaj za povedati protestnicam in protestnikom. Seveda mu morda ni bilo lagodno, ker se Janez Janša skriva pred ljudmi, ker se boji lastnega naroda. On ne daje intervjujev, ne komunicira pod nobenimi pogoji razen pod njegovimi samimi,” je pojasnila za N1. 

Kdo je bil žaljiv

Jarc je izpostavila, da je bil Janša tisti, ki je komuniciral žaljivo, kar se sliši na posnetku na približno 0:46 minuti, ko predsednik vlade pove: “Nisem pa vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat.”

“S tem nas je hotel užaliti, kot da smo pacienti ali bolniki zato, ker smo tam,” je komentirala Jarc. “Če je kdo koga žalil, je on žalil nas. Če si Janez Janša ne upa pogovarjati z lastnimi prebivalkami in prebivalci, potem mogoče to ni nikakršen profil za predsednika vlade,” je dodala. 

Soočenje protestnikov in Janše
Piščalka/FACEBOOK

Izpostavila je tudi trenutek, ki je na posnetku viden okrog 6:40 minute, ko jo je neznana oseba odrinila, potem ko sta Hojs in Janša že odkorakala. Kot je dodala Jarc, ne vedo, kdo je ta oseba.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za N1 povedal, da nima časa komentirati. Kasneje je na Twitterju ob fotografiji nalepke s simbolom petkovih kolesarjev zapisal, da so za pot z vrha Triglava do Kredarice tokrat potrebovali več časa, “saj je bilo potrebno odstraniti na novo prineseno plastično nesnago, ki v gore ne sodi”.

Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je na Twitterju zapisal, da gre za brutalen napad na Janeza Janšo.

Odgovora iz kabineta predsednika vlade še nismo prejeli, so pa v kabinetu za STA navedli, da je šel premier na Triglav z nekaterimi sodelavci v prostem času, medtem ko samega dogajanja na Kredarici za zdaj ne komentirajo. Tudi predsednik vlade je tvitnil, da je bil na Triglavu.

Na dogodek se je na Twitterju odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da se tudi zaradi takšnih incidentov ljudje “enostavno ne odločajo za politiko”.

Generalni direktor slovenske policije Anton Olaj pa je na Twitterju zanikal navedbe, da so predsednika vlade in ministra za notranje zadeve s Kredarice evakuirali s helikopterjem. “Nikakršne evakuacije ni bilo, niti helikopterja. Za varnost je poskrbljeno,” je tvitnil.

Na Twitterju se je odzvala tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon: “Če kdo razume nizkotnost, žaljivost, nesramnost, sem med njimi, dnevno. S strani vladajoče stranke in njenih satelitov. Ampak to ne opravičuje, da na tako retoriko pristajam. Nikoli. In se je ne poslužujem,” je med drugim zapisala ob ključniku #normalnost.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v odzivu na Twitterju zapisal, da je bila petkova komunikacija “nevarno primitivno početje, ki ga je treba, kot ostale skrajne norije, ustaviti in zaščititi svobodo ter dostojanstvo posameznika” ter dopisal, da to ni več šala.

Na posnetku je moč slišati, da so protestniki na Kredarici srečali tudi ministra za obrambo Mateja Tonina. Kot piše STA, so v NSi dodatno pojasnili, da je šel Tonin v petek na Triglav samostojno z ekipo z ministrstva za obrambo. Na poti navzgor je dohitel in prehitel protestnike, ki so mu ob tem izrekli nekaj žaljivk in se neprimerno obnašali, so zapisali. Glede dogajanja pod vrhom so v stranki tvitnili, da za takšno brezobzirno obnašanje ne v javnosti ne v politiki ne smemo imeti tolerance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje