Potrjeni novi veleposlaniki. Kdo naj bi odšel v Moskvo?

Slovenija 14. Jun 202410:43 5 komentarjev
slovensko veleposlaništvo v Moskvi
Foto: Google Zemljevidi

Po informacijah N1 je vlada potrdila nove veleposlanike v Alžiriji, Etiopiji in Rusiji. Darjo Bavdaž Kuret naj bi v Moskvi nasledila Alenka Suhadolnik.

Po naših neuradnih informacijah je vlada na četrtkovi seji potrdila več novih vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev. Na veleposlaniški položaj v Alžiriji naj bi odšla Urška Kramberger Mendek, ki na zunanjem ministrstvu trenutno po pooblastilu vodi sektor za koordinacijo skupne zunanje in varnostne politike ter skupne varnostne in obrambne politike. Kramberger Mendek doslej veleposlaniškega mesta še ni zasedala.

Ukaz o odprtju slovenskega veleposlaništva v Alžiriji je bil v uradnem listu objavljen aprila lani, do uradnega odprtja pa je prišlo med obiskom premierja Roberta Goloba v tej državi maja letos. V vladnih krogih so ob tem obisku med drugim poudarjali, da sta tako Slovenija kot Alžirija v letih 2024 in 2025 nestalni članici Varnostnega sveta OZN in da sta tesno sodelovali v postopku priprave resolucije, ki je konec marca pozvala k premirju v Gazi v času ramazana.

Alžirija je sicer za Slovenijo še zlasti pomembna v luči zagotavljanja dobav plina. Tako je bila ob majskem obisku predstavnikov vlade podpisana pogodba za podaljšanje in povečanje dobave plina med alžirskim podjetjem Sonatrach in slovenskim podjetjem Geoplin.

V začetku lanskega leta je bil v uradnem listu objavljen ukaz o odprtju veleposlaništva še v eni afriški državi – Etiopiji, kjer je tudi sedež Afriške unije. Tako v Alžiriji kot v Etiopiji je sedaj na čelu slovenskega veleposlaništva začasni odpravnik poslov, po novem pa naj bi postala veleposlanica v Adis Abebi Kristina Radej. Ta je bila v preteklosti veleposlanica v Teheranu.

Alenka Suhadolnik
Alenka Suhadolnik (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Menjava pa naj bi se jeseni zgodila na veleposlaništvu v Moskvi. Kot smo poročali, se mora sedanja veleposlanica v Rusiji Darja Bavdaž Kuret oktobra vrniti v domovino, saj lahko vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata po zakonu o zunanjih zadevah delo v tujini opravlja do dopolnjenega 68. leta starosti. Bavdaž Kuret naj bi v Moskvi nasledila Alenka Suhadolnik, ki se ji izteka že peto leto na čelu veleposlaništva na Kitajskem. V preteklosti je bila Suhadolnik tudi veleposlanica v Izraelu.

Vlada je po naših informacijah na četrtkovi seji potrdila še novo generalno konzulko v Celovcu – to mesto naj bi zasedla sedanja vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi Maja Balant Slobodjanac.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje