Vlada naj bi podprla predlog za novo veleposlanico v Rusiji

Slovenija 08. Maj 202320:17 1 komentar
Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po informacijah N1 je vlada prejšnji teden za novo veleposlanico v Rusiji potrdila Darjo Bavdaž Kuret, za vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu pa Mateja Marna.

Vlada je v začetku leta potrdila več vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bodo na nove položaje odšli poleti. Vendar pa za vsa razpisana mesta zunanja ministrica Tanja Fajon tedaj kandidatov ni našla. Zato so na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ponovili interni razpis za tri vodje diplomatskih predstavništev: vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu, veleposlanika v Buenos Airesu in veleposlanika v Moskvi.

Postopek postavitve veleposlanika je sicer do pridobitve agremaja države sprejemnice označen s stopnjo tajnost, po naših informacijah pa je vlada na četrtkovi seji za novo veleposlanico v Rusiji potrdila sedanjo glavno diplomatsko nadzornico na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Darjo Bavdaž Kuret. Trenutno je veleposlanik v Moskvi Branko Rakovec, ki je na tem mestu že skoraj pet let.

Darja Bavdaž Kuret je bila v preteklosti veleposlanica v Izraelu, v Indiji, na Madžarskem in na Švedskem, vodila je tudi slovensko misijo pri OZN v New Yorku. Zunanja ministrica Fajon jo je nameravala v začetku letošnjega leta predlagati za veleposlanico na Japonskem, a naj bi, kot smo poročali, pomisleke nad to izbiro v predhodnem pogovoru z ministrico izpostavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zmotilo naj bi jo, ker Bavdaž Kuret štiriletnega veleposlaniškega mandata ne bi mogla izpeljati do konca. Zakon o zunanjih zadevah namreč določa, da lahko vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata delo v tujini opravlja do dopolnjenega 68. leta, to starost pa bo Bavdaž Kuret dosegla čez slabi dve leti.

Pirc Musar naj bi po besedah naših virov pošiljanje nove veleposlanice na Japonsko zgolj za dve leti kot “nerodno” ocenjevala predvsem zato, ker sta od tam predčasno odšli že zadnji dve veleposlanici – Simona Leskovar in Ana Polak Petrič. V odločitvi za še en skrajšani veleposlaniški mandat bi torej lahko Japonska prepoznala sporočilo, da Slovenija v njej ne vidi verodostojnega in spoštovanja vrednega partnerja, kar ne bi prispevalo k dobrim odnosom med državama. Za veleposlanika na Japonskem je tako vlada v začetku leta potrdila Jurija Riflja, ki se je lani poleti vrnil s čela slovenskega diplomatskega predstavništva v Canberri.

Tokratno izbiro Darje Bavdaž Kuret za veleposlanico v Rusiji je predstavnik ministrstva za zunanje in evropske zadeve na četrtkovi seji vlade po naših informacijah utemeljeval z njenimi bogatimi veleposlaniškimi izkušnjami in tudi z majhnim zanimanjem med diplomati za to mesto. Po besedah naših virov pa je ministrski zbor potrdil tudi novega vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu. Na to mesto naj bi odšel Matej Marn, ki trenutno vodi projektno skupino za kandidaturo Slovenije za Varnostni svet Združenih narodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje