Potrpeti moramo le še malo: današnji hladni fronti sledi poletna vročina

Slovenija 13. Jun 202405:00 0 komentarjev
Sladoled
Foto: Aljaž Uršej/N1

Danes nas bo prešla hladna fronta, ki s seboj prinaša nevihte in nižje temperature. Po padavinsko obilnem in turobnem začetku tedna nas bo jutri končno pozdravilo sonce, ki s seboj prinaša tudi občutno višje temperature. "Vstopamo v toplo poletje," je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Luka Ravnik. Vročina se bo v prihodnjih dneh stopnjevala.

Vreme nam v zadnjih dneh res ni bilo naklonjeno, a se bo tudi to kmalu spremenilo. Potrpeti moramo samo še danes.

Glede na napovedi meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) nas bo danes namreč prešla hladna fronta. Padavine se bodo čez dan širile proti jugovzhodu. Ob nestabilnem ozračju se bodo pojavljale nevihte.

Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, bo večja verjetnost za nastanek neviht v južnem delu Primorske in Notranjske, kjer se bo pri tleh še zadrževal topel zrak. “Nad severnim Jadranom bo namreč nastal majhen ciklon, zato se bo zlasti v slovenski Istri burja za krajši čas obrnila v jugo,” so pojasnili.

Ob prehodu hladne fronte se bo občutno ohladilo. Sveže bo. Dnevna povprečna temperatura po nižinah v notranjosti države bo danes večinoma od 12 do 15 stopinj Celzija, kar je po besedah meteorologov okoli 10 stopinj manj, kot smo izmerili prejšnji konec tedna. V visokogorju bo celo snežilo. Na nadmorski višini okoli 2.500 metrov lahko zapade okoli 20 centimetrov snega, to pa pomeni, da bi lahko snežna odeja prekrila Kredarico.

vreme opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Agencija za okolje je zaradi napovedanih neviht za del države izdala rumeno vremensko opozorilo.

Stanje rek

Danes bodo reke zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji ponovno nekoliko narasle. Vodnatost večine rek bo velika, v Pokolpju in Prekmurju pa srednja. Čez dan je ponovno možno hitrejše naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek, pojav je bolj verjeten v južni polovici države.

Vir: Arso vode

Znova bo vroče

Zvečer se bo vreme umirilo, od severozahoda se bo jasnilo. Po deževnem četrtku se bomo nato zbudili v zelo sveže jutro. Temperature bodo v večjem delu države med 7 in 12, v alpskih dolinah in v mraziščih pa le od 1 do 5 stopinj Celzija. Od jutri bomo pod vplivom visokega zračnega tlaka nad Sredozemljem in severno Afriko, ki se bo nad naše kraje razširil od juga. Do ponedeljka bo marsikje pihal tudi jugozahodni veter.

Postopoma bo spet sončno in vse bolj vroče. “Vstopamo v toplo poletje. Do sredine prihodnjega tedna bodo po zdajšnjih izračunih padale tudi tridesetice,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Luka Ravnik. Po njegovih besedah se bo v višjih legah v enem tednu ogrelo do 15 stopinj Celzija. 

Velja dodati, da kljub sončnemu vremenu in vročini v prihodnjih dneh niso povsem izključene nevihte. Zahodna Evropa in območje severno od Alp bosta namreč še vedno pod vplivom vremenskih motenj. “Zato na severu države ni izključena kakšna nevihta. Predvsem v nedeljo ali ponedeljek kaže, da bi lahko tam deževalo,” je za N1 pojasnil vremenoslovec.

Ker od jutri sledi konkretna otoplitev, to pomeni, da bomo lahko naslednji teden imeli že prvi letošnji vročinski val? O njem govorimo takrat, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija. Po besedah Ravnika je za take ocene še prezgodaj. Predvsem zato, ker trenutne napovedi kažejo, da bi nas lahko v četrtek čez teden dni znova dosegla vremenska motnja, ki bi lahko prehodno omilila vročino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!