Povsem drugačna podoba smučišč: “Takšna bi morala biti že za božič”

Cerkno
Spletna kamera smučišča/Cerkno

Obilnih snežnih padavin, ki so v zadnjih dneh pobelile Slovenijo, so se zelo razveselili na smučiščih, ki so do zdaj dolgo čakala na sneg. Zdaj hitijo pripravljati proge, da bodo lahko pognala večino svojih naprav. Kakšne so razmere na slovenskih smučiščih?

Do začetka tretjega januarskega tedna so se slovenski žičničarji na večini slovenskih smučišč z zadnjimi močmi trudili ohranjati vsaj nekaj delujočih naprav in prog.

Ob tem so bili bitke z naravo, ki je preglavice povzročala v marsikaterem evropskem zimskem letovišču.

V začetku januarja so imeli na mnogih smučiščih številne težave zaradi pomanjkanja snega in toplega vremena. Nekatera so zaustavila naprave, druga pa so delovala v zmanjšanem obsegu in posledično znižala cene vozovnic. Ob tem so visoke temperature onemogočale izdelavo umetnega snega.

Preberite še: Zelena zima na slovenskih smučiščih: kako se prilagajajo?

Obilne padavine pobelile smučišča

Na prelomu v drugo polovico januarja jim je nekaj zadovoljstva na obraz privabila zajetna snežna pošiljka. Ta je pobelila večino države in bila radodarna tudi do slovenskih smučišč. Zelena pobočja in manjše snežne zaplate je zamenjala “zimska pravljica” – bele krošnje smrek in pobeljene strmine.

Na Krvavcu imajo zdaj 80 centimetrov debelo snežno odejo, v prihodnjih dneh pa načrtujejo odprtje Zvoha in zagon šestsedežnice.

“Od petka bo tako glavni del smučišča obratoval,” so pojasnili za N1. Dodali so, da so si takšne snežne pošiljke želeli že prej. “Zelo smo veseli snega in nizkih temperatur. Ko bosta ponehala še veter in megla, bomo lahko rekli, da se uradno začenja zimska sezona,” so pojasnili. Med zimskimi počitnicami bodo pripravili še dodatne smučarske šole in zabave po koncu obratovanja žičnic.

Vogel
Vogel (Vir: Spletna kamera)

“Smo ga že kar čakali”

Za konec tedna obratovanje vseh naprav načrtujejo na Voglu. Njihova snežna odeja je zdaj visoka 120 centimetrov.

“Smo ga že kar čakali. Če ga ne bi bilo, bi bili težko optimistični za naprej. Res smo ga potrebovali. Prišel je ob pravem času,” je pojasnila direktorica skupnih služb na Voglu Aleksandra Fiorelli. Po njenih besedah so se do zdaj z zadnjimi napori trudili, da so še lahko zagotavljali smuko.

Še debelejšo snežno odejo imajo na najvišjem slovenskem smučišču Kanin. Po zadnjih padavinah so se močno približali dvema metroma. Zaradi močnega vetra včeraj smučišče sicer ni delovalo. Ob tem so opozorili turne smučarje, da je na Kaninu tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov, ki jih tudi namerno prožijo. “Zato odsvetujemo obisk Kanina za turno smuko, dokler se vreme ne bo stabiliziralo,” so sporočili s Kanina, kjer si izboljšanje vremenskih razmer obetajo v četrtek.

V Cerknem smučišče odpirajo v soboto

Za konec tedna ponovni zagon žičniških naprav načrtujejo v Cerknem, kjer so konec lanskega decembra zaprli smučišče. Na vrhu smučišča z desetimi progami imajo zdaj približno 60 centimetrov snega, je pojasnil direktor Jože Oplotnik.

“Čeprav je moker, smo ga zelo veseli. Utrdili ga bomo in stisnili, da bo obstojnejši, potem pa čakamo na nizke temperature, da bomo še zasneževali,” je dejal. V soboto bodo odprli najmanj štiri proge, odvisno od razmer. “En teden hrvaških počitnic smo izgubili, bomo pa pripravljeni za slovenske.”

Kranjska Gora
Spletna kamera smučišča/Kranjska Gora

V Kranjski Gori so imeli zaradi pomanjkanja velike izzive pri pripravi

Tudi v Kranjski Gori bo sneg omogočil, da bo smučišče zadihalo z bolj polnimi pljuči. Zapadlo ga je približno 50 centimetrov, zdaj pa stiskajo pesti za nižje temperature, da bodo izdelali še umetnega.

“Hvaležni smo za pošiljko. Pred tem smo imeli le še 20 centimetrov podlage in je bil velik izziv za našo ekipo smučarskih delavcev, da jim je še uspelo urediti proge. Takšne bi morale biti že za božič, ampak so zgoraj malenkost zamaknili. Vendar smo zelo veseli,” so opisali dogajanje v zadnjem času, ko se je snežna podlaga zaradi zelo visokih temperatur za to obdobje leta vse bolj tanjšala.

Glavna naloga smučarskih delavcev je ureditev proge v Podkorenu, ki si jo želijo čim prej odpreti. “Upamo samo še, da nam bo vreme naklonjeno,” si še želijo v Kranjski Gori.

Na Rogli imajo po sneženju 85 centimetrov snega. Trenutno je mogoče smučati po osmih progah od 12, v četrtek bodo zagnali še štirisedežnico Jurgovo. Od četrtka naprej bo smučišče delovalo v celoti.

“Navdušeni smo nad novo pošiljko snega in ugodnimi vremenskimi razmerami za izdelavo tehničnega snega. Veselimo se bele zime in snežnih radosti,” so zadovoljni v Uniturju, ki upravlja smučišče na Rogli.

Na Pohorju imajo od tega tedna okrog pol metra snega. Zadnja pošiljka pomeni dobre obete za počitnice. “Napoveduje se še nekaj sneženja, nato pa prihaja obdobje nizkih temperatur, ki nam bo omogočilo zasneževanje,” so pojasnili pri Mapromu, ki upravlja smučišče na Pohorju. Danes so znova zagnali tudi sedežnico Stolp ter vlečnici Videc in Partizanka. Tako bo znova omogočeno prehajanje z Bellevueja na Areh in nazaj na smučeh po povezovalnih progah. Kljub temu bosta med sektorjema vozila dva smučarska avtobusa, še pojasnjujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.