Požar napovedal kazensko ovadbo sodnega senata

Slovenija 28. Mar 202210:55 > 17:14 9 komentarjev
Bojan Požar
Srdjan Živulović/BOBO

Novinar in lastnik portala Požareport Bojan Požar je napovedal vložitev kazenske ovadbe zoper člane sodnega senata, ki so zanj zaradi nenavzočnosti na obravnavi odredili sklep o priporu.

V petek je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi novinarja Bojana Požarja in odpravilo sklep po priporu, ki ga je zoper njega izdalo ljubljansko višje sodišče. Požar je zdaj napovedal, da bo senat višjega sodišča ovadil. Očita jim protizakonito, pristransko in krivično sojenje. Zahteva tudi izločitev senata iz sojenja, je zapisal na spletni strani. Na ljubljanskem višjem sodišču njegovih napovedi niso želeli komentirati.

Vrhovno sodišče: Požarjeva navzočnost ni bila potrebna

Do sklepa o odreditvi pripora je po pojasnilu Požarjevega odvetnika Francija Matoza prišlo v tožbi, v kateri je zasebni tožilec tožil Požarja zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, vendar je bil Požar na prvostopenjskem sodišču oproščen. Vendar se je zasebni tožilec naknadno pritožil zoper odločitev prvostopenjskega sodišča, o pritožbi pa je, kot je bilo razumeti, odločal pritožbeni senat ljubljanskega višjega sodišča. Sodni senat, ki je tudi izdal sklep o priporu, so glede na dokumente, ki jih je na Twitterju objavil Požar, sestavljali sodniki Igor Mokorel, Katarina Turk Lukan in Boris G. Hrovat. Katarina Turk Lukan je sestra publicista Boštjana M. Turka, ki večkrat objavlja na Požarjevi spletni strani in je bil večkrat gost v televizijskih oddajah, ki jih je vodil Požar.

Na seje pritožbenega senata je bil vabljen tudi Požar. Od začetka februarja letos so bile po Matozovih navedbah skupaj razpisane štiri seje, a so nekatere odpadle. Požar je izostal samo enkrat, je v pritožbi zapisal Matoz, in sicer zaradi “očitne pomote o naravi vabila”.  Menil je namreč, da njegova navzočnost ni potrebna, saj je bila pritožbena seja sklicana na zahtevo druge stranke. Tudi vrhovno sodišče je prepričano, da Požarjeva navzočnost ni bila nujno potrebna.

Na ljubljanskem višjem sodišču so odgovorili, da se vrhovno sodišče očitno ni strinjalo z njimi glede “dejstvene podlage in procesne situacije”. Vsebinskega komentarja pa niso želeli podati.

Požar je v petek na Twitterju dodatno pojasnil, da sta nekdanja lastnika Večera Uroš Hakl in Sašo Todorović v letih 2018 in 2019 zoper njega vložila pet tožb, ki so se do zdaj v treh primerih končale s pravnomočno oprostitvijo, v dveh pa z oprostitvijo na prvi stopnji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje