Vrhovno sodišče pojasnjuje, zakaj je razveljavilo sklep glede Požarja

Slovenija 26. Mar 202215:47 > 16:45 5 komentarjev
Bojan Požar
Bojan Živulović/BOBO

Vrhovno sodišče, ki je v petek zvečer razveljavilo sklep višjega sodišča o priporu novinarja Bojana Požarja, pojasnjuje, da novinar z nenavzočnostjo na sejah pritožbenega senata višjega sodišča ni kršil procesnega zakona, saj bi senat seje lahko izpeljal tudi brez njegove prisotnosti.

Odgovorni urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar z nenavzočnostjo na sejah pritožbenega senata višjega sodišča ni kršil procesnega zakona. Po oceni Vrhovnega sodišča odreditev pripora zoper Požarja v kazenski in civilni tožbi zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, ki sta jo zoper njega sprožila zdaj nekdanja lastnika časopisa Večer Uroš Hakl in Sašo Todorović, namreč nikakor ni bila nujna oziroma potrebna.

Sodišče v sklepu ugotavlja, da se Požar ni izmikal vabilom na obravnave pritožbenega senata višjega sodišča, prav tako pa s tem, ko se ni udeleževal sej pritožbenega senata, ni kršil procesnega zakona. Senat pritožbenega sodišča lahko izpelje seje tudi, če se stranke, ki so bile pravilno obveščene oziroma vabljene na sejo, le te ne udeležijo, meni Vrhovno sodišče. Glede na to, da se obtoženec le enkrat ni odzval na vabilo sodišča na sejo pritožbenega senata, kljub temu da je bil pravilno vabljen, odreditev pripora nikakor ni bila nujna, med drugim izhaja iz sklepa sodišča, ki je razveljavilo sklep višjega sodišča o priporu zoper Požarja.

Požar je sicer v petek prek spletnega omrežja Twitter obvestil javnost, da bo zaradi nenavzočnosti na eni od obravnav na višjem sodišču moral v pripor. Kot smo poročali, je tudi pojasnil, gre za kazensko in civilno tožbo, ki sta jo zoper njega pred leti sprožila Hakl in Todorović zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Kasneje je v odzivu zapisal, da je iz priložene dokumentacije jasno, da je na obravnavi manjkal enkrat. “In to zato, ker zame udeležba ni bila obvezna. Zato res ne morem reči drugače, kot da me hočejo eliminirati?!,” se je vprašal.

Požar je bil na prvostopenjskem sodišču oproščen, vendar sta se Hakl in Todorović naknadno pritožila zoper odločitev prvostopenjskega sodišča. O pritožbi je odločal pritožbeni senat ljubljanskega višjega sodišča, vendar se Požar sej ni udeleževal, ker je menil, da njegova prisotnost ni potrebna, saj so bile seje sklicane na zahtevo druge stranke, je v petek pojasnil njegov zagovornik Franci Matoz. Ker se Požar tudi 16. marca ni udeležil obravnave pred višjim sodiščem, je sodišče odredilo, naj ga prisilno privedejo na sodišče 23. marca. Do privedbe, ki naj bi jo izvedla Policijska uprava Ljubljana Bežigrad, ni prišlo, ker policija Požarja ni našla doma. Višje sodišče je zato menilo, da se Požar izmika glavni obravnavi pred sodiščem in je odredilo pripor, izhaja iz sklepa vrhovnega sodišča, ki pa je torej sklep razveljavilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje