Po pozivu ministrstva sindikat na nogah: “Poskus zadušitve stavke upravnih enot”

Slovenija 07. Maj 202416:54 5 komentarjev
upravna enota ljubljana
Foto: BOBO

Zaposleni na upravnih enotah bodo v sredo spet stavkali. Ministrstvo za javno upravo je ob tem več resorjev pozvalo, naj pripravijo uskladitev delovnih nalog zaposlenih na upravnih enotah med stavko. V sindikatu to vidijo kot poskus zadušitve stavke.

Zakon o stavki določa, da je na upravnih enotah treba zagotoviti izvajanje nalog, ki so bistvene za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko. Med temi nalogami so za zdaj med drugim izdaja potnega lista ali osebne izkaznice ter vozniških dovoljenj v nujnih primerih, izvedba vseh volilnih opravil ter izdaja dovoljenj za prebivanje in uporabnih dovoljenj. Ministrstvo naj bi nabor nalog razširilo, če bo sindikat zaostril stavko.

Predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk meni, da ministrstvo nima pristojnosti za širitev nabor obveznih nalog med stavko, saj te naloge določijo načelniki upravnih enot.

Na ministrstvu za javno upravo pa so pojasnili, da so na šest resorjev že pozvali, naj do konca tekočega tedna uskladijo naloge zaposlenih na upravnih enotah tudi med stavko. Verk je to označil kot poizkus zadušitve stavke.

Napovedal je tudi, da bo sredina enodnevna stavka zaposlenih na upravnih enotah 15. maja “znala prerasti” v stavko do izpolnitve zahtev, če sindikat z ministrstvom do takrat ne bo sklenil dogovora. To je po besedah Verka tajno izglasovalo 36 stavkovnih odborov od 58.

“Pri takem trendu uslužbenci ne bodo mogli preživeti”

Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

“Pri takem trendu plač v Sloveniji uslužbenci na upravnih enotah ne morejo spodobno živeti niti ne bodo mogli preživeti, ko bodo upokojeni,” je poudaril Verk.

Na ministrstvu zatrjujejo, da si prizadevajo za konstruktiven dialog in dogovor s sindikati. “Ocenjujemo, da je edino pravo mesto za zaključek stavke za pogajalsko mizo. Prav zato smo intenzivirali aktivnosti s ciljem iskanja rešitev za izboljšanje pogojev za delo zaposlenih na upravnih enotah,” so zapisali.

Na ministrstvu so še dodali, da bodo v sredo s sindikati nadaljevali stebrna pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Ta predvideva “dodatne finančne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev”, s poudarkom na najnižje plačanih delovnih mestih, ki so tudi na upravnih enotah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje