Nove težave z vozniškimi dovoljenji, tokrat zaradi stavke upravnih enot

Slovenija 23. Apr 202408:15 0 komentarjev
Franc Props
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Upravne enote že več tednov vsako sredo stavkajo. Minister za javno upravo Franc Props ob tem opozarja, da morajo upravne enote v nekaterih primerih kljub stavki podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja.

Minister za javno upravo Franc Props glede podaljšanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljenja v času stavke na upravnih enotah izpostavlja, da je to ena od nujnih nalog.

Med nujne naloge, ki so jih upravne enote dolžne izvajati kljub stavki, so tiste, katerih opustitev bi lahko za državljane oziroma pravne osebe pomenila nastanek gmotne škode.

Minister Props je včeraj v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da zdaj stavka sicer poteka ob sredah, a da imajo upravne enote uradne ure še najmanj na tri druge dneve, ko je mogoče opraviti to storitev.  Hkrati je opomnil, da omenjena storitev sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti.

Težave z vozniškimi tudi zaradi zdravniške stavke

Na del vprašanja poslanke Bojane Muršič (SD) glede družinskih zdravnikov, ki specialistom medicine dela, prometa in športa tudi deset dni ne pošljejo kartotek v omenjenem postopku, je medtem odgovorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Po njenih besedah novela zakona o zdravniški službi v deveti točki prvega odstavka 1. člena določa, da mora zdravnik v času stavke izvajati tudi zdravstvene storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz zdravstvenega in drugih socialnih zavarovanj in drugih upravičenj, ki izhajajo iz varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Omenjena točka se po ministričinih besedah med drugim nanaša na opravljanje zdravstvenih storitev, potrebnih za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po ustavi ima namreč posameznik pravico do svobode gibanja, z vozniškim dovoljenjem pa jo lahko uresničuje.

Med osebami, ki so se v času zdravniške stavke znašle pred ovirami pri izdaji oziroma podaljšanju vozniškega dovoljenja, so bili februarja in marca v ospredju pozornosti invalidi, ki uporabljajo prilagojeno vozilo. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, kjer za osebe s statusom invalida opravljajo obvezne zdravniške preglede pred izdajo oziroma podaljšanjem vozniškega dovoljenja, so namreč obravnavali le paciente v starosti do 18 let in nad 65 let.

Vendar se je zdravniški sindikat Fides sredi marca skupaj s stavkovnim zborom zdravnikov na URI Soča odločil, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo stavkovne aktivnosti, tako da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili tudi stari med 18 in 65 let. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI Soča je tako 25. marca opravil pregled še zadnji od 30 pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!