Pravna mreža: Policija bi morala shod t. i. Slovenske obrambne straže razpustiti

Slovenija 19. Jun 202410:58 > 12:24 4 komentarji
Sence ljudi
Foto: PROFIMEDIA

Pravna mreža za varstvo demokracije ocenjuje, da bi morala policija, ki je pred slabima dvema tednoma spremljala shod samooklicane Slovenske obrambne straže v Ljubljani, shod razpustiti. Za to je bilo po njenih navedbah več indicev, med drugim videoposnetki, predhodno objavljeni na Instagramu, pa tudi uporaba nacističnih simbolov na shodu.

V petek, 7. junija, so se v središču Ljubljane zbrali pripadniki in podporniki skrajne skupine Slovenska obrambna straža, ki je pozornost že pred tem vzbudila z objavami na družbenem omrežju Instagram. Na objavljenih videoposnetkih so namreč prizori zamaskiranih moških z neonacističnimi simboli, ki moškega, ki ga predstavijo kot priseljenca, privežejo na drog, okoli vratu pa mu zavežejo vozel.

Prav po Instagramu, kjer širijo nestrpne objave o domnevno povišani stopnji nasilja priseljencev do žensk, so nagovarjali ljudi, naj se udeležijo shoda.

Na shodu se je po oceni policije, ki je spremljala protest, zbralo približno 50 udeležencev, ki so se s Prešernovega trga odpravili po ulicah v središču mesta. Med shodom so zbrani prižgali nekaj bakel, večjih kršitev javnega reda in miru pa ni bilo. Policisti o neprijavljenem shodu sicer še zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

“Ob zavedanju legitimnosti shodov in pomena demokratičnosti in pluralnosti družbe smo pri načrtovanju ukrepov zasledovali usmeritve ministrice in ministra glede proaktivne vloge države in posledično policije pri zagotavljanju pravice do mirnih protestov,” so zapisali. Z ukrepi so želeli zagotoviti z ustavo zagotovljeno pravico do svobodnega izražanja ter do mirnega zbiranja.

Po shodu so se pojavili nekateri očitki, da se policija pri varovanju shoda ni ustrezno odzvala. Med drugim je Pravna mreža za varstvo demokracije v torek na družbenem omrežju X podala mnenje, da bi morala policija na podlagi 33. člena zakona o javnih zbiranjih shod razpustiti. V 6. členu istega zakona je namreč opisano, da je prepovedano organizirati shode z namenom pozivanja “k izvrševanju kaznivih dejanj ali z namenom povzročanja nasilja”.

Policija je po njeni oceni imela zadostno podlago za razpustitev zaradi že prej objavljenih videoposnetkov, prav tako meni, da je bil namen shoda poziv k izvrševanju drugih kaznivih dejanj. “Če so policisti kljub vsemu ocenili, da udeleženci niso imeli namena izvrševanja oziroma pozivanja k izvrševanju kaznivih dejanj, bi morali takoj po zaznavi uporabe nacističnih simbolov (iztegnjene desnice, simbola 3. SS-tankovske divizije itd.) z ukrepi vzpostaviti javni red,” so zapisali.

Pri tem se navezujejo tudi na nedavno odločitev ustavnega sodišča, ki je rabo nacističnih simbolov v kontekstu, v katerem so bili uporabljeni na shodu, označilo za samostojno kaznivo dejanje iz kazenskega zakonika.

Minister že napovedal strožje ukrepe

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v ponedeljek tudi zaradi omenjenega shoda napovedal, da na ministrstvu za pravosodje pripravljajo spremembe kazenskega zakonika, ki bodo jasneje opredeljevale kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva. S tem bo policija po njegovih navedbah dobila “bolj čvrsto orodje” za pregon.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je ob današnji drugi obravnavi predloga novele zakona o kazenskem postopku v državnem zboru dejala, da hitijo s postopkom, saj uresničujejo lansko odločbo ustavnega sodišča. To je sicer odločilo, da nekatere določbe o pridobivanju prometnih in bančnih podatkov zaradi pretiranega posega v zasebnost niso skladne z ustavo.

Na notranjem ministrstvu ob tem pripravljajo še spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru. V državni zbor bi ga lahko posredovali že septembra.

Zaradi poteka preiskave minister ni mogel podati več ugotovitev o shodu, vseeno pa verjame, da bo policija, ki je izvajala snemanje in monitoring shoda, identificirala storilce in ustrezno ukrepala.

Policija je pred tedni ocenila, da je stanje kriminalitete na območju Policijske uprave Ljubljana primerljivo oziroma manjše kot v predkoronskem času. Storilci so v večini državljani Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani z območja Balkana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje