Policija o posnetku zamaskiranih moških: “Ljubljana je varno mesto”

Slovenija 20. Maj 202413:54 > 17:44 17 komentarjev

Policija je preverila objavo na družbenem omrežju Instagram, v kateri je videti več moških z neonacističnimi simboli, ki naj bi na drog privezali moškega. V objavi moški vlado obtožujejo, da je "v državo spustila horde migrantov, ki tukaj delajo, kar hočejo". Kot je v izjavi za javnost dejal policijski inšpektor Ludvik Kastelic, zadevo temeljito obravnavajo, in dodal: "Ljubljana je varno mesto." Kakršnokoli samoorganiziranje v oblikah, kot je prikazano na omenjenem posnetku, je po Kasteličevih besedah prepovedano.

Pred dnevi se je na družbenem omrežju Instagram pojavil profil Slovenska obrambna straža z dvema objavama. V videoposnetku se več zamaskiranih moških z neonacističnimi simboli sprehaja skozi središče Ljubljane.

V posnetku je videti na drog privezanega moškega, ki ga predstavijo kot migranta, in moškega, ki ima čez glavo majico, okoli vratu vozel iz vrvi, v rokah pa drži papir z besedo “remigracija”.

Moški vlado obtožujejo, da je “v državo spustila horde migrantov, ki tukaj delajo, kar hočejo”, zato, kot dodajajo, je zdaj “čas, da jih ustavijo sami”.

Ludvik Kastelic, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije na Policijski upravi (PU) Ljubljana, je v izjavi za medije dejal, da policija o objavi posnetka ni prejela uradnega naznanila, niti prijave domnevnih oškodovancev. Zadevo kljub temu “temeljito in celovito obravnavamo”, saj da ima elemente kaznivega dejanja in spodbujanja sovraštva.

“Vsako zbiranje, organiziranje, izražanje nestrpnosti ali sovraštva na način, kot je prikazano v okviru te vsebine, je nesprejemljivo in vsebuje elemente kaznivih dejanj,” je dejal Kastelic. Ob tem policija naproša vse, ki bi imeli o nastanku oziroma o vsebini videoposnetka kakršnekoli informacije, naj jih o tem obvestijo.

Omenjena dejanja ostro obsoja tudi ministrica za pravosodja Andreja Katič. Kot so poudarili v sporočilu ministrstva, “ustavna pravica do združevanja sega le do tam, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo le uradni organi”, pri čemer ne sme biti dvoma, da zagotavljanje javnega reda in miru pripada le oblastnim organom.

Policija o posnetku zamaskiranih moških
Foto: Jan Gregorc/N1

Kastelic: Varnostno samoorganiziranje, prikazano na posnetku, je prepovedano

Kastelic je zavrnil navedbe, da bi policija obravnavala kaznivo dejanje posilstva, kot to navajajo v omenjenem videoposnetku. “Ljubljana je varno mesto,” je dejal.

Z željo po zagotavljanju varnosti policisti v Ljubljani usmerjeno in načrtovano izvajajo naloge. V ta namen deluje tudi posebna delovna skupina, ki je usmerjena v delo na kriminalnih žariščih in lokacijah, kjer po podatkih občanov prepoznavajo, da je navzočnost policije potrebna.

Kot so s PU Ljubljana zapisali v sporočilu po izjavi za medije, se zavedajo “dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu”. Zato zagotavljajo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujejo varnostne razmere, na podlagi katerih načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti.

Kastelic je še dodal, da je samoorganiziranje, kot je prikazano na posnetku, prepovedano in zakonsko ni dovoljeno. “Vsi, ki organizirajo ali skušajo organizirati takšen način delovanja, se morajo zavedati odgovornosti ali pa varnostnih tveganj in vseh posledic, ki sledijo iz tovrstnih ravnanj,” je dejal. Vsak primer tovrstnih združevanj bodo temeljito obravnavali, ob morebitnih kaznivih dejanjih pa bodo izvedli vse ustrezne ukrepe.

Število kaznivih dejanj je na območju Mestne občine Ljubljana letos v primerjavi z lanskim letom po podatkih PU Ljubljana padlo za okoli osem odstotkov. Ocenjujejo, da je stanje kriminalitete primerljivo oziroma celo manjše kot v predkoronskem času. Storilci so v večini državljani Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani z območja Balkana, še sporočajo s PU Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje