Prebežnikov letos več. Poklukar: Policija bo pogosteje ustavljala avtomobile

Slovenija 04. Apr 202315:43 0 komentarjev
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: Luka Dakskobler /BOBO)

Policija učinkovito preprečuje tihotapljenje prebežnikov, je ocenil notranji minister Boštjan Poklukar. Napovedal je, da bo policija pogosteje zaustavljala avtomobile, saj prebežniki zdaj potujejo po cestah.

Policije ob zahodnobalkanski poti učinkovito preprečujejo tihotapljenje ljudi, čeprav je teh vse več, je danes ob koncu neformalnega srečanja notranjih ministrov držav procesa Brdo v Portorožu dejal notranji minister Boštjan Poklukar.

Na dvodnevno srečanje, na katerem so govorili o upravljanju migracij, so bili povabljeni ministri za notranje zadeve iz držav Zahodnega Balkana, vseh sosednjih držav, pa tudi predstavniki Evropske komisije, evropskega policijskega urada Europol in evropske agencije za zunanje meje Frontex.

Po Poklukarjevih besedah je število prebežnikov v Sloveniji in povsod ob zahodnobalkanski poti letos izjemno visoko, konkretnih podatkov pa minister ni navedel.

Na novinarski konferenci je večkrat ponovil, da slovenska policija dela dobro in da je pri preprečevanju tihotapljenja ljudi učinkovita. Pojasnil je, da je po vstopu Hrvaške v schengensko območje bistveno bolj dejavna na cestah in železnicah. Posebej na Primorskem, kjer so nezakonite migracije najbolj pogoste, je po njegovih besedah mogoče srečati patrulje “v vseh urah dneva”.

Migracije so bile tudi ena od tem pogovorov med slovenskim premierjem Robertom Golobom in hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, ki je minuli teden obiskal Slovenijo. Več v prispevku Hrvaška pripravljena reševati vprašanje meje. Golob: O tožbi ni bilo govora.

Kot je še dejal, se bo treba v Sloveniji pripraviti na drugačen način preprečevanja nezakonitih migracij. “Če smo še pred nekaj leti migracije imeli v gozdovih, jih zdaj imamo na cesti, preko mejnih prehodov, ki to niso več,” je poudaril. Dodal je, da se mora ljudem “nekoliko opravičiti, kajti včasih bodo deležni kakšne prometne kontrole več, kot so je bili v preteklosti, ampak treba je razumeti”.

Poklukar tudi o odstranjevanju ograje na meji

Glede odstranitve žične ograje na meji s Hrvaško je minister dejal, da je ministrstvo “končno” podpisalo pogodbo z družbo, ki bo po javnem naročilu odstranila začasno tehnično oviro. Opravljena je bila tudi notranja revizija postopka, ki ni pokazala nepravilnosti, je poudaril.

Policisti na meji iščejo begunce
Slovenija je na meji s Hrvaško leta 2015 postavila zaščitno ograjo, ki naj bi prebežnikom preprečevala prehod prek zelene meje. Letos poleti so začeli ograjo odstranjevati. (foto: Borut Živulović/BOBO)

“Verjamem, da bo družba čim prej začela odstranjevanje tehnične ovire, verjamem, da bodo pohiteli in to ne bo trajalo v nedogled,” je dodal.

Na portoroškem srečanju je slovenska policija predstavila analitično orodje Sharepoint, s katerim zbira podatke in vzpostavlja mrežo kontaktnih točk v državah Zahodnega Balkana, je povedal minister. Kot je dodal, je to v posameznih državah “relativno dobro sprejeto”, v drugih pa se še trudijo, da “bi vse skupaj vzpostavili”.

Poklukar sicer meni, da so tudi policije zahodnobalkanskih in drugih evropskih držav v boju proti tihotapcem za zdaj uspešne.

Pogovori z avstrijskim in italijanskim ministrom za notranje zadeve

Povedal je, da se je v soboto v Planici o sodelovanju neformalno pogovarjal z avstrijskim kolegom Gerhardom Karnerjem. Ocenil je, da skupne policijske patrulje, ki so jih po daljšem času spet vzpostavili 8. marca, delujejo odlično. Avstrijski notranji minister je po Poklukarjevih besedah predlagal čimprejšnji sestanek generalnih direktorjev policij o vseh odprtih vprašanjih, tudi o mejnem nadzoru.

Naslednji četrtek se bo v Rimu pogovarjal z italijanskim notranjim ministrom Matteom Piantedosijem in z njim med drugim govoril o možnostih za podpis trilateralnega sporazuma o vzpostavitvi mešanih patrulj med Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

Kot je še dejal Poklukar, v Bosni in Hercegovini razmišljajo o uvedbi Frontexove misije. Če bodo misijo v tej državi oblikovali, bo Slovenija v njej sodelovala, je dejal Poklukar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!