Ministrstvo podpisalo sedemmilijonsko pogodbo z Minisom

Slovenija 28. Mar 202312:42 2 komentarja
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Potem ko so pridobili manjkajočo dokumentacijo, so na notranjem ministrstvu sprejeli odločitev o podpisu pogodbe s podjetjem Minis za odstranitev ograje na slovensko-hrvaški meji.

Potem ko je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pridobilo manjkajočo dokumentacijo in je postopek tudi ustrezno zaključen, je vodstvo ministrstva sprejelo odločitev o podpisu pogodbe s podjetjem Minis, ki je bilo na javnem natečaju izbrano za odstranitev ograje na slovensko-hrvaški meji. Iz ugotovitev končnega revizijskega poročila namreč ne izhajajo zadržki, da pogodbe z izbranim ponudnikom ne bi mogli skleniti.

“Na MNZ tako izpolnjujemo koalicijsko zavezo, da bomo odstranili ograjo na slovensko-hrvaški meji. Ta je bila postavljena leta 2015, ko je število nezakonitih prehodov državne meje skokovito naraslo zaradi kriznih razmer v svetu. Okoliščine so se do danes bistveno spremenile. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, je nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov meje, ima pa številne negativne posledice. Obenem pa moramo upoštevati, da je z vstopom Hrvaške v schengensko območje meja med Slovenijo in Hrvaško postala notranja meja EU,” so ob tem še sporočili z ministrstva.

Spomnimo, da je notranje ministrstvo še pred enim mesecem trdilo, da je bila izbira podjetja Minis za odstranjevanje ograje na meji transparentna in zakonita. Tik pred podpisom pogodbe pa si je ministrstvo premislilo, saj naj bi notranja revizija, ki jo je naročil minister Boštjan Poklukar, odkrila določena tveganja. Pozneje so z ministrstva sporočili, da bodo pogodbo podpisali, ko bodo pridobili ustrezno dokumentacijo. Slišati je bilo namreč pomisleke, da je bilo izbrano podjetje Minis, ki je ograjo tudi postavljalo, v privilegiranem položaju.

O tem je nedavno razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, na kateri je Poklukar napovedal revizijo posla, k temu pa je ministrstvo pozvala tudi komisija. Poklukar je tedaj dejal, da želi pred podpisom pogodbe zagotovilo, da je bilo naročilo “čisto in zakonito”.

Odločitev o podpisu pogodbe so na ministrstvu sprejeli na dan, ko se v Sloveniji na delovnem obisku mudi hrvaški premier Andrej Plenković. Tema pogovorov s slovenskim predsednikom vlade Robertom Golobom bodo tudi migracije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje