Slovenijo dosegla hladna fronta z nevihtami in močnimi nalivi

Slovenija 10. Jun 202423:20 1 komentar
nevihta, dež, Ljubljana
Foto: N1

V večernih urah je Slovenijo dosegla oslabljena hladna fronta. V naslednjih urah je pričakovati, da se bo območje s plohami in nevihtami iznad zahodne Slovenije širilo proti vzhodu. Pojavljali se bodo močnejši nalivi. Kateri del države bo najbolj na udaru?

V večernih urah je oslabljena hladna fronta dosegla severno Slovenijo, kjer so bile plohe vse pogostejše. V Furlaniji-Julijski krajini je nastalo nekaj močnejših neviht, ki so se združile v nevihtni sistem in so se pomikale nad zahodno Slovenijo. Ozračje je marsikje soparno.

Med 21. uro in 21.30 so na samodejni postaji Vedrijan zabeležili 26,22 litrov, v Novi Gorici pa 21,61 litrov padavin, je poročala STA.

V naslednjih urah se bo po pričakovanjih meteorologov Agencije RS za okolje območje s plohami in nevihtami iznad zahodne Slovenije širilo proti vzhodu. Pojavljali se bodo močnejši nalivi. Za celotno državo velja oranžno vremensko opozorilo. Slovenija bo oranžno obarvana tudi jutri.

Kje bo najbolj padalo?

Vremenoslovci so opozorili, da so napovedi v takšnih primerih vedno nehvaležne. “Proženje neviht je odvisno od hladne fronte, ki se bo počasi pomikala proti jugu,” so zapisali Facebookovi strani Arsa. Kljub temu pa, kot so dodali, je največja verjetnost močnih nalivov na Primorskem, predvsem na Goriškem, v Vipavski dolini in na Krasu.

Padavine bodo proti osrednji Sloveniji in vzhodu nekoliko oslabele. “Močnejše padavine bodo nastajale v pasovih, tako da bo lahko razlika višine padavin na majhnih razdaljah velika,” so dodali meteorologi.

Poglejte, kako se premikajo padavine.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje