Presenečenje večera: mlada članica SDS prehitela težkokategornike stranke

Evropske Volitve 10. Jun 202402:05 44 komentarjev

Najmlajša slovenska evroposlanka bo 28-letna Zala Tomašič iz podmladka SDS. Le Romana Tomc je na listi SDS dobila več preferenčnih glasov kot Zala Tomašič, ki je tako za seboj pustila celo Milana Zvera, Branka Grimsa, Aleša Hojsa, Franca Kanglerja, Franca Breznika ... Torej težkokategornike SDS. Med vsemi kandidati na letošnjih evropskih volitvah pa se je s številom zbranih preferenčnih glasov (več kot 25 tisoč) uvrstila na visoko peto mesto. "Komaj dohajam, kaj se je zgodilo, se pa zdaj veselim dobrega spanca," je povedala v družbi kolegov iz podmladka SDS, ki so ji nato še zaigrali in zapeli "Gremo v Bruselj".

SDS je dobila štiri evropske poslance od devetih. Vsi štirje so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi, to so Romana Tomc, Zala Tomašič, Milan Zver in Branko Grims. 

Tomc in Zver sta bila prva na listi, Grims peti, Zala Tomašič pa je kandidirala na zadnjem, devetem mestu, a očitno s kampanjo na terenu naredila velik preskok. Zbrala je namreč več kot 25.000 preferenčnih glasov in po preferenčnih glasovih za seboj pustila težkokategornike SDS, kot so Zver, Grims, Aleš Hojs, Franc Kangler in Franc Breznik, poleg tega je dobila nekaj več glasov kot Zver in Grims skupaj. Med vsemi kandidati na letošnjih volitvah pa se je po preferenčnih glasovih uvrstila na peto mesto.

Pred njo so le (po tem vrstnem redu) Romana Tomc, Irena Joveva, Vladimir Prebilič in Peter Gregorčič, ki pa v Evropski parlament ne gre, saj SLS ni prestopila volilnega praga.

Protest SDS v Ljubljani
Zala Tomašič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zala Tomašič je novinarjem v poznih večernih urah povedala, da je po kampanji na terenu utrujena in da se veseli dobrega spanca ter da komaj dojema, kaj se ji je zgodilo. V Evropskem parlamentu bo zagovarjala vrednote in stališča stranke SDS, je dejala in dodala, da jo veseli, da se tudi Evropa “obrača na desno”.

Njen oče je Boris Tomašič, direktor Nova24TV in tudi član SDS, zato so ji strankarski kolegi v kampanji po poročanju nekaterih medijev očitali, da jo s pomočjo televizije promovira oče. Med njimi naj bi bil tudi Aleš Hojs, ki se na presenečenje mnogih ni prebil v Evropski parlament. Zala Tomašič je sicer na Nova24TV tudi voditeljica ene od oddaj. A kot je povedala novoizvoljena evropska poslanka, se sicer s Hojsom dobro razumeta. Ta ji je tudi čestital za izvolitev.

V podmladku SDS, Slovenski demokratski mladini (SDM), katere mednarodna sekretarka je Zala Tomašič, pa so ji ob odhodu s sedeža SDS zaigrali in zapeli “Gremo v Bruselj” ter ob tem tudi vzklikali “Zala, Zala!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje