Do večera 28 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Slovenija 10. Jul 202107:10 > 18:47 0 komentarjev
reka voda
Borut Peršolja, Bobo

Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vodah je ob polnoči začel veljati volilni molk. Do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev, domnevne kršitve volilnega molka pa je mogoče prijaviti dežurni službi notranjega ministrstva.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vodah danes do 18.30 prejela 28 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Obravnava jih 11, so povedali in dodali, da izstopajo objave na družbenih omrežjih.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba notranjega ministrstva. Danes med polnočjo in 7. uro zjutraj ter od 19. ure do polnoči jih bodo sprejemali na telefonski številki operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00, enako velja tudi za nedeljo med polnočjo in 7. uro zjutraj.

Danes in v nedeljo čez dan, med 7. in 19. uro, pa jih bo mogoče sporočati dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Za kršitelje volilnega molka so predvidene globe. Za organizatorja referendumske kampanje so v primeru kršitev predvidene globe od 800 do 3000 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 300 do 600 evrov, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali s. p. ter od 150 do 250 evrov za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe oziroma s. p.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!