Predlog referenduma o konoplji skozi prvo sito, v SDS sejo protestno zapustili

Slovenija 15. Apr 202418:56 3 komentarji
medicinska konoplja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Parlamentarni odbor za zdravstvo je danes razpis posvetovalnega referenduma o uporabi konoplje ocenil za primernega. Razprava je sicer minila v znamenju proceduralnih zapletov in očitkov poslanske skupine SDS o proceduralnih nepravilnostih. V SDS so sejo ob glasovanju naposled protestno tudi zapustili.

Predlog za razpis referenduma so vložili poslanci in poslanke Svobode. Sprva so volilce želeli vprašati, ali so za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena. V zakonodajnopravni službi DZ so medtem opozorili, da referendumsko vprašanje vsebuje več vsebin, ki so lahko tudi ločljive, saj se nanašajo na različne načine ravnanja s konopljo, ki so tudi po veljavni pravni ureditvi različno urejeni.

Zakonodajnopravna služba je tako v petek podala mnenje, da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče, saj uporabljeni termini nimajo povsem enoznačnega pomena. Poleg tega referendumsko vprašanje izhaja iz predpostavke, da v veljavnem pravnem sistemu vsebina, na katero se nanaša vprašanje, kot celota ni dovoljena, čeprav po veljavni pravni ureditvi ni dovoljena le v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske namene, so še poudarili.

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so po navedbah poslanca Svobode Darka Krajnca sledili mnenju zakonodajnopravne službe in danes k predlogu vložili dopolnila. Ime predloga so z dopolnilom spremenili v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Prvotno vprašanje, ki se je glasilo “Ali ste za to, da bi bila v RS pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?”, so z dopolnili spremenili v dve vprašanji, in sicer “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?” in “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

V SDS menili, da so bila dopolnila vložena prepozno

Poslanka Levice Nataša Sukič je v razpravi poudarila, da smiselnost uporabe konoplje v medicinske namene ni več strokovno vprašanje, saj so njene pozitivne lastnosti pri zdravljenju mnogih bolezni raziskane in znanstveno potrjene. Konoplja vseeno ostaja tabu tema, zato je pravilno, da se državljani do teme opredelijo, meni Sukič. Izrazila je upanje, da se referenduma udeleži čim večje število ljudi.

Krajnc je izpostavil, da prepoved konoplje ovira zdravnike in druge strokovnjake, da bi rastlini namenili več pozornosti. Pri tem je poudaril, da se konoplja delno uporablja v medicini, vendar v zelo ozkem obsegu, saj zdravniki zaradi prisotne stigme po njej ne posegajo. “Menim, da je prav, da damo ljudem možnost, da o tem odločijo,” je zatrdil.

V SDS so medtem problematizirali dopolnila, za katere menijo, da so bila vložena prepozno. Prav tako so poudarili, da vložena dopolnila referendumsko vprašanje razdelijo na dve vprašanji, ki sta vsebinsko različni. Po mnenju SDS so v Levici in Svobodi s predlogom dopolnil bistveno spremenili osnovno vprašanje, kar so ocenili kot nekorektno.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je medtem poudarila, da gre za zelo specifično strokovno vprašanje, o katerem ne bi smeli odločati laiki. V NSi zato nasprotujejo razpisu posvetovalnega referenduma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje