Dva nova predloga za referendume, odločali bomo tudi o legalizaciji konoplje

Slovenija 15. Mar 202415:33 7 komentarjev
marihuana
Foto: PROFIMEDIA

Poslanska skupina Svoboda je vložila še dva dodatna predloga za posvetovalna referenduma, in sicer za referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene ter referendum o spremembi volilne zakonodaje, pri čemer bi ugotavljali naklonjenost uvedbi preferenčnega glasu. Da razmišljajo o vložitvi teh predlogov, smo razkrili na N1.

“Pred nekaj minutami smo vložili še dva posvetovalna referenduma – že vloženemu predlogu o prostovoljnem končanju življenja smo dodali še predlog referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene, drugi pa se nanaša na preferenčni glas pri državnozborskih volitvah z željo, da zagotovimo odločilen vpliv volilke oziroma volilca,” je povedal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Te načrte smo pred dnevoma razkrili na N1.

Poslanka Svobode Lucija Tacer je ob tem dejala, da so se v stranki in koaliciji zavezali k temu, da bodo stremeli k uvedbi preferenčnega glasu, a da vedo, da je sprememba volilne zakonodaje ena tistih vprašanj, ki “potrebuje širši diskurz, širšo podporo in ustavno večino”, posvetovalni referendum pa vidijo kot dobro izhodišče.

Tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper je poudarila, da ta pobuda ni nekaj, o čemer bi se v stranki na hitro odločili. “Ta tema že dolgo odmeva v javnosti in pred leti je že ustavno sodišče opozorilo na to, da morajo volilci imeti odločilni vpliv na izbiro poslanca. Že od začetka mandata se pogovarjamo o tem, v katero smer spremeniti volilno zakonodajo, da bi bila bližja ljudem. Vsi posveti kažejo, da ima trenutno največjo podporo preferenčni glas, ki bi bil urejen na čisto enak način kot pri evropskih volitvah,” je dejala.

V Svobodi upajo, da bi ta sprememba povečala zanimanje za politiko in da bo več ljudi prišlo na volitve. “Da podprejo tistega kandidata, ki jim je všeč, ki dobro dela, in zagovarja njihove ideje,” je dodala Kociper.

Poslanec Darko Krajnc je medtem o referendumu o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje dejal, da si želijo izboljšati ugled te “uporabne, zdravilne rastline, ki je žal dobila negativno konotacijo”. Kot je dodal, imamo že zdaj možnost uporabe v zdravstvu, a vse uvažamo iz tujine. Sajovic je ob tem opozoril tudi na črni trg in stiske ljudi, ki konopljo potrebujejo zaradi bolezni.

Medtem ko je koalicija predlog za razpis referenduma o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vložila skupaj, pa se v SD in Levici še niso pridružili Svobodi pri drugih dveh vprašanjih. “Koalicija je v osnovnih izhodiščih složna in enotna, ampak seveda imamo opravka s tremi različnimi strankami, tremi različnimi programi. Spoštujemo, da morajo stranke opraviti notranji dialog,” je na to dejal vodja poslanske skupine Svoboda Sajovic.

Vprašanje “kdaj na referendume” ostaja odprto

O tem, kdaj volilce in volilke čakajo vsa ta referendumska vprašanja, še ni veliko znanega. Referendum o JEK2 naj bi bil samostojen, po napovedih predlagateljev pa bi ga izpeljali novembra. O preostalih idejah za posvetovalne referendume naši sogovorniki omenjajo različne možnosti. Po eni bi jih izpeljali hkrati z evropskimi volitvami. A se ob tem poraja več vprašanj.

Eno je primernost združevanja volitev in referendumov, takšna opozorila so se pojavljala že v volilno-referendumski jeseni 2022.

Drugo vprašanje je, katero referendumsko temo bi predlagatelji lahko izkoristili za večjo udeležbo svojih volilcev na evropskih volitvah. Po oceni nekaterih na levem polu političnega prostora bi vprašanje o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja prej aktiviralo desne kot leve volilce.

Sajovic je dejal, da so predloga vložili danes, ker “lovijo rok, ki v nadaljevanju omogoča več različnih izbir, kdaj bi referendume izvedli”. Predlog za posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je bil namreč vložen prej, zato so postopki in roki že stekli. Sajovic je dodal še, da v koaliciji vlada široko soglasje, da je treba na ta tri vprašanja odgovoriti in narediti korak naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje