Vložili zakon o prostovoljnem končanju življenja: “Dobili smo ogromno podpore”

Slovenija 17. Jul 202306:57 > 15:50 25 komentarjev

V zakonodajni postopek so pobudniki vložili predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Do predloga so skeptični v različnih združenjih, kjer jih skrbijo predvsem morebitne zlorabe. Predlagatelji zakona jim odgovarjajo, da možnosti zlorab ni.

Pobudniki so v zakonodajni postopek vložili predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlagatelji pojasnjujejo, da želijo z zakonom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Zbrali so 5.513 podpisov volilcev, podpise so zbirali od 24 aprila do 22 junija. “V tem času smo dobili ogromno podpore volilcev in veliko želje, da to s sprejetjem zakona podprejo tudi poslanci,” je povedala predsednica Srebrne niti, v okviru katere je zakon nastal, Anita Caruso.

“Koalicija se zaveda, da tak zakon lahko pomaga prav vsem,” je prepričan vodja skupine, ki je pripravila zakonski predlog, Andrej Pleterski. “Verjamem, da bodo našli moč in voljo, da ta predlog zakona podprejo,” je rekel. Kot je še povedal, bodo predlagatelji v primeru, da trenutna sestava državnega zbora zakona ne sprejme, počakali na sestavo, ki bo temu bolj naklonjena.

Predlagatelji se zavedajo, da ima predlog nasprotnike. “Težko je oceniti, kakšen del zdravniške stroke nasprotuje zakonu. Res pa je, da del stroke, ki predlogu nasprotuje, v rokah drži vodstvo vseh zdravniških organizacij in da je glasen,” je še povedal Pleterski. Poudaril je, da zakonski predlog predvideva strokovno avtonomijo zdravniškega telesa.

O pomoči pri prostovoljnem končanju življenja smo pred časom obširno pisali v rubriki Poglobljeno. Preberite še:

BOJ ZA DOSTOJNO SMRT V SLOVENIJI: O čem teče razprava, kakšni so argumenti, kakšni pomisleki in kakšne so varovalke?

INTERVJU Z DDDR. PLETERSKIM: “Če ne bi imel očeta, ki je prosil, naj ga pustijo izkrvaveti …

BOJ ZA DOSTOJNO SMRT PO SVETU: Vse več držav omogoča pomoč pri končanju življenja

EVTANAZIJA V KANADI: “Hitro smo začeli povzeti po spolzki strmini …”

“Zame je pomembno življenje, ne životarjenje”

“V Sloveniji vlada stanje ilegalnih evtanazij. To stanje vodstev zdravniških organizacij ne vznemirja. Na moje vprašanje, kaj so proti temu do sedaj naredili, ni bilo nobenega odgovora,” je povedal Pleterski, ki je prepričan, da zakon te težave rešuje.

Srebrna nit: Možnost zlorabe je nična

Predlog omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva Srebrna nit nična. “Veliko je govorjenja o zlorabah, ko pa jih pogledamo, ugotovimo, da je to le strašenje malih otrok,” je prepričan Andrej Pleterski.

Z zakonom bi namreč določili stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog upošteva tudi morebiten ugovor vesti in omogoča izločitev posameznika.

Predlog zakona ima tudi nasprotnike. Med drugim mu nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

Medtem ko so v največji opozicijski stranki ob današnji vložitvi zakonskega predloga v državni zbor vnovič izpostavili, da predlogu ostro nasprotujejo, saj je, kot je poudarila Jelka Godec (SDS), življenje sveto in je treba spremeniti sistem paliativne oskrbe, v največji koalicijski stranki napovedujejo, da je treba zakon proučiti in opraviti javno razpravo.

Kot je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic, gre pri tem za civilizacijsko vprašanje, o katerem bodo čez poletje razmislili in se odločili najprej kot posamezniki, “šele nato pa mogoče, če sploh, kot stranka”. Po njegovih besedah bo tako “zgodba zagotovo potrebovala kar nekaj mesecev, da zori in dozori, predvsem pa, da se razčistijo res vse dileme”.

V Levici podprli predlog

Medicinsko pomoč pri prostovoljnem končanju življenja za bolnike s hudimi kroničnimi boleznimi, ki imajo dolgotrajen potek, slabo prognozo ter močno vplivajo na kvaliteto življenja, podpirajo v Levici. Po njihovem mnenju mora biti področje ustrezno regulirano, kjer je evtanazija resnično rezultat posameznikove svobodne odločitve.

Dodajajo, da mora to posameznik sprejeti izključno na podlagi zdravstvenega stanja in brez materialnih ter socialnih pritiskov. “Ne smemo dopustiti, da se nekdo za smrt odloči, ker je pristal na družbenem dnu,” pravijo v Levici in ocenjujejo, da zakon, kot ga predlaga Srebrna nit, to ustrezno naslavlja.

“Ko se ljudje soočijo s tem, da jim iz zdravstvenega vidika preostane zgolj še bolečina, trpljenje in čakanje na konec, je po moji oceni prav, da imajo možnost odločiti se, da se poslovijo dostojanstveno. Predlog zakona nikogar ne sili v to, da tako odločitev sprejme, omogoča pa tistim, ki bi si to želijo, da imajo svobodno izbiro. Iz tega vidika ga podpiram, pričakujem pa tudi, da bomo o tem opravili čim širšo razpravo, tako v državnem zboru kot med strokovno in širšo zainteresirano javnostjo,” je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje