Predsednica Nataša Pirc Musar na zasebni avdienci pri papežu Frančišku

Slovenija 22. Maj 202307:11 > 13:57 5 komentarjev
Nataša Pirc Musar in papež Frančišek
Vatican media

Predsednico Natašo Pirc Musar je zadnji dan obiska v Italiji in Vatikanu na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek. Že včeraj se je srečala s kardinalom Francem Rodetom in Slovenci, ki živijo v Vatikau.

“Slovenija vselej namenja posebno pozornost pobudam in izjavam papeža Frančiška. Strinjala sva v zavzemanjih za strpen dialog in spodbujanju politik, ki povezujejo, ne delijo. Papež se zaveda pomena spoštljive javne besede in politika ima pri tem ključno vlogo,” je avdienco povzela predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Veliko pozornosti je bilo sicer v pogovoru namenjene situaciji v Ukrajini. Predsednica podpira poziv papeža Frančiška, da si Ukrajina zasluži našo pomoč, mir in življenje brez strahu, bobnenja ter opustošenja. Strinjala sta se, da mora priti do trajnega in pravičnega miru, ki bo sprejemljiv najprej za ukrajinsko stran.

“Doslej smo prispevali 30 milijonov evrov, v iniciativo Žito za Ukrajino pa še dodaten milijon. Za številne humanitarne programe smo povečali humanitarno pomoč, eden naših strateških partnerjev je Karitas Slovenija, s katerim izvajamo več kot 30 humanitarnih in razvojnih projektov, sodelujemo pa tudi pri podpori za omilitev revščine na Madagaskarju, kjer deluje veliki misijonar slovenskega rodu Pedro Opeka,” je poudarila predsednica.

Podnebnim spremembam papež že od začetka pontifikata namenja izrazito pozornost, zato so bile tudi tema današnjega pogovora. Trenutne poplave, ki so najbolj prizadele Italijo, pa tudi Slovenijo in Hrvaško, so po mnenju predsednice dokaz, da je odnos do planeta še vedno preveč mačehovski.

“Naravno okolje je človeku dano v upravljanje, ne v last. Slovenija v mednarodnih organizacijah spodbuja sodelovanje pri ohranjanju okolja, pravico do pitne vode imamo zapisano v ustavi in prizadevali smo si, da je pravica do življenja v zdravem okolju tudi prepoznana za človekovo pravico. V papežu Frančišku vidimo tesnega zaveznika pri naslavljanju teh tem,” je dodala predsednica republike, ki se je danes sestala tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

Po poročanju Vatican News sta v pogovorih, na katerih je sodeloval tudi tajnik za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paul Richard Gallagher, izpostavila pozitivne dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter prispevek katoliške cerkve v družbi. Govorili so tudi o vojni v Ukrajini in njenih globalnih posledicah ter razmerah na Zahodnem Balkanu in prihodnosti te regije v procesu evropskih integracij.

Pirc Musar je dejala za medije, da je državnemu tajniku Svetega sedeža med drugim povedala, da so vrata pri njej vedno odprta, da je sprejela praktično že vse predstavnike slovenske cerkve in da se bo udeležila ekumenskega srečanja v Kopru.

Kaj sta si podarila papež in predsednica?

Papež je slovenski predsednici ob obisku podaril umetniško delo v bronu, ki prikazuje otroka, ki drugemu pomaga vstati, z napisom Ljubiti, pomagati. Dal ji je tudi tiskane izdaje nekaterih papeževih dokumentov, letošnjo poslanico za svetovni dan miru, dokument o Človeškem bratstvu ter knjigo Statio Orbis 27. marca 2020 vatikanske založbe LEV, poroča vatikanski spletni portal Vatican News.

Predsednica Pirc Musar pa je papežu podarila umetelno skrinjo s kozarci različnih izdelkov iz medu ter maketo panja znanega slovenskega čebelarja Antona Janše.

Srečanje slovenske delegacije s papežem Frančiškom Srečanje slovenske delegacije s papežem Frančiškom
Srečanje slovenske delegacije s papežem Frančiškom. (Vatican media)
Tajnik kardinal in Nataša Pirc Musar Tajnik kardinal in Nataša Pirc Musar
Srečanje predsednice republike z državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. (Vatican media)
Pogovor predsednice Pirc Musar in papeža Frančiška Pogovor predsednice Pirc Musar in papeža Frančiška
Pogovor predsednice Pirc Musar in papeža Frančiška. (Vatican media)

Pred tem se je Pirc Musar v petek v Rimu srečala z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello, s katerim sta govorila o dvostranskih odnosih, položaju manjšin in razmerah v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu, pa tudi o soorganizaciji projekta Evropska prestolnica kulture 2025.

Ob tem je na sedežu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) odprla mednarodni dogodek ob svetovnem dnevu čebel, ki so ga ZN razglasili leta 2017 na pobudo Slovenije. V soboto je v Neaplju obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v tamkajšnjem združenem Natovem poveljstvu, medtem ko se je v nedeljo srečala s kardinalom Francem Rodetom in nekaterimi drugimi Slovenci, ki živijo v Vatikanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje