Nataša Pirc Musar v Italiji o manjšinah, spravi, pa tudi čebelji diplomaciji

Slovenija 19. Maj 202306:36 > 16:49 4 komentarji
Pirc Musar in Mattarella
Twitter/@nmusar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes pričela s štiridnevnim delovnim obiskom v Italiji in Vatikanu. Srečala se je že z italijanskim predsednikom Mattarello, s katerim sta podprla sklic omizja za manjšine ter generalnim sekretarjem Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyujem, s katerim sta med govorila o pomenu čebel in drugih opraševalcev.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je prvi dan uradnega obiska v Italiji danes v Rimu sestala z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello. Seznanila ga je s prizadevanji slovenske manjšine v Italiji, da se čim prej skliče omizje za manjšine, ki deluje v okviru italijanskega notranjega ministrstva, kar je Mattarella podprl. Sestala se je tudi z generalnim sekretarjem Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyujem. Med drugim sta govorila o pomenu čebel in drugih opraševalcev, na sedežu FAO pa je Pirc Musar odprla tudi razstavo ob svetovnem dnevu čebel.

Mattarella: “Sem velik prijatelj slovenske manjšine, velik prijatelj Slovenije”

“Zelo razume to problematiko, zaveda se, kako pomembno bi bilo, če bi Slovenci dobili stalno zastopstvo v senatu,” je v izjavi za medije po pogovorih dejala slovenska predsednica. Povedala je še, da je italijanski predsednik opozoril, da bi bile za to potrebne ustavne spremembe, kar sama, kot je dejala, kot pravnica razume.

“Lahko vam zatrdim, da je velik prijatelj slovenske manjšine, velik prijatelj Slovenije in vesela sem, da bo po današnjem srečanju tako tudi ostalo,” je v izjavi še dejala Pirc Musar o Italijanskem kolegu.

Na prvem uradnem srečanju z italijanskim kolegom v okviru nadaljevanja rednega dialoga na najvišji ravni med državama je predsednica Pirc Musar tudi izpostavila, da je na omizju treba nasloviti predvsem vprašanje uveljavitve zajamčenega zastopstva za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu, so sporočili iz njenega urada.

“Simbolnih korakov v preseganju razlik iz preteklosti je bilo v preteklem desetletju veliko, zato bova s predsednikom delala na tem, da bodo tudi naslednji koraki usmerjeni v evropsko prihodnost, sodelovanje in zbliževanje. In zagotovitev zajamčenega zastopstva bi zagotovo lahko bil eden teh korakov,” je poudarila.

Pirc Musar vesela prave smeri procesa sprave

V izjavi za medije pa je dejala, da je vesela gest, ki kažejo na to, da se tudi proces sprave med Slovenijo in Italijo odvija v pravo smer. Letošnje povabilo slovenskim predstavnikom v Rim je bil po njenih besedah prvi korak k temu.

Pirc Musar je še povedala, da je dobila vabilo predsednikov največjih združenj borcev in antifašistov v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, ki so na predsednike vseh treh držav januarja naslovili skupno pismo s pozivom, naj 10. septembra obiščejo nekdanje koncentracijsko taborišče na Rabu in se poklonijo žrtvam. “Mislim, da bi bil ta korak za Italijo letos morda malce prehiter. Bom potrpežljiva, sem pa prepričana, da bomo skupaj s Hrvaško v prihodnosti lahko naredili ta korak,” je dejala.

Predsednika sta se tudi dogovorila, da bosta častna pokrovitelja projekta Evropske prestolnice kulture, ki ga bosta leta 2025 soorganizirala slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica, saj gre za vzorčni primer dobrega medsosedskega sodelovanja znotraj Evropske unije.

Dotaknila sta se tudi problematike migracij, dogajanja v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu.

Predsednica je dejala, da se Slovenija zaveda potrebe po oblikovanju skupne azilne politike in v tej smeri tudi deluje, z italijanskim kolegom pa sta se strinjala o potrebi po vzpostavitvi učinkovitega in uravnoteženega upravljanja z migracijami ter boja proti nezakonitim migracijam.

Glede Ukrajine je predsednica Pirc Musar izrazila strinjanje z nedavno izjavo predsednika Mattarelle, v kateri je dejal, da mora mir, za katerega si prizadevamo vsi, odsevati pravičnost in mednarodno pravo.

Pomembno nadaljevanje širitve EU na Zahodni Balkan

Predsednica je še dejala, da za Slovenijo ostaja posebej pomembno nadaljevanje širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. V tem procesu bo tehnično in politično še naprej pomagala državam regije pri približevanju EU, pričakuje pa tudi sodelovanje Italije, ki ga je Mattarella danes pozdravil, kot tudi drugih držav jadranske regije, so še sporočili iz urada predsednice republike.

V izjavi za medije po srečanju pa je poudarila, da je Mattarello povabila, naj prihodnje leto obišče Slovenijo. Slovenija bo namreč takrat praznovala 20. obletnico vstopa v EU, Italija pa je bila med prvimi, ki so jo pri tem podpirali. “Rekel je, da bo skušal najti prostor v svojem urniku, tako da upam, da se bova videla pred letom 2025, morda na uradnem obisku predsednika Mattarelle v Ljubljani,” je dejala.

Nataša Pirc Musar in Qu Dongyu
Twitter/@nmusar

Pirc Musar tudi o čebelji diplomaciji

Predsednica se je v Rimu na sedežu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) sestala tudi z generalnim direktorjem FAO Qu Dongyujem in odprla razstavo, posvečeno svetovnemu dnevu čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 2017 na pobudo Slovenije.

Kot je poudarila, bo Slovenija še naprej nadaljevala čebeljo diplomacijo in opozarjala na pomembno vlogo opraševalcev pri boju z lakoto. “Največji doprinos čebel in drugih opraševalcev je opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 odstotkov svetovne hrane. Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja,” so jo v sporočilu za javnost povzeli v njenem uradu.

Opraševalci so po besedah Pirc Musar “naši ključni zavezniki pri reševanju velikih svetovnih izzivov”. “Ali bo človeštvo torej obstalo ali propadlo, je odvisno od tega, ali bo opraševalce znalo zaščititi in jih podpreti,” je dejala.

Slovenija trdno verjame, da ima čebelarstvo edinstven potencial za zmanjševanje družbene in okoljske ranljivosti. Čebelarstvo je na primer postalo vse bolj priljubljeno sredstvo za prilagajanje podnebnim spremembam v regijah s pomanjkanjem vode, kjer ljudje izgubljajo svoj glavni vir preživetja in se morajo preusmeriti v druge dejavnosti, je naštela.

Ob svetovnem dnevu čebel se je treba po njenih besedah osredotočiti na osnove trajnostnega razvoja, pri katerem so njegove tri razsežnosti – gospodarska, družbena in okoljska – uravnotežene, povezane in enako spoštovane.

Predsednica izpostavila problematiko prehranske varnosti

Problematiki prehranske varnosti bo jeseni posvečen tudi drugi Predsedničin forum. Kot je ob tem poudarila predsednica, se je z akutno lakoto lani po podatkih mednarodnim organizacij soočalo več kot 258 milijonov ljudi v 58 državah, kar je 65 milijonov več kot lani.

“To je izjemno zaskrbljujoč podatek in naloga razvitih držav je, da odločno naslovijo to težavo. V zadnjih letih smo v Sloveniji tako za šestkrat povečali finančna sredstva, ki naslavljajo to problematiko. Aktivno opozarjamo na pomen inovacij, raznovrstnosti živil in njihov lokalni izvor, odgovorno potrošništvo in vlogo mladih ter opolnomočenje žensk, ranljivih skupin in malih kmetov,” je navedla.

O pomenu čebel in drugih opraševalcev bo Pirc Musar danes govorila tudi z izvršno direktorico Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain.

Na pomen svetovnega dneva čebel za opozarjanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev so v današnjem sporočilu za javnost še enkrat spomnili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razglasitev svetovnega dneva čebel po njihovih navedbah pomeni pomembno nadgradnjo in povezovanje držav v skrbi za čebele in ostale opraševalce na globalni ravni.

“S spodbujanjem trajnostnega kmetijstva in čebelarstva, strokovnim izobraževanjem čebelarjev ter prilagajanjem pristopov in tehnologij čebelarjenja ter sajenjem medovitih rastlin, ki so bolj odporne na spreminjajoče se podnebje, lahko stanje pomembno izboljšamo,” so zapisali.

Gre za prvo uradno srečanje aktualnih predsednikov obeh držav in nadaljevanje rednega dialoga na najvišji ravni med Slovenijo in Italijo.

Predsednika se bosta dotaknila še dogajanja v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu, kjer želita obe državi igrati aktivno vlogo ter podpirata evropsko perspektivo držav v regiji.

Predsednica bo v soboto v Neaplju obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v združenem Natovem poveljstvu, in se srečala s predstavniki lokalnih oblasti ter častnim konzulom Slovenije v Neaplju Jacopom Fronzonijem.

V ponedeljek ima Pirc Musar na sporedu še avdienco pri papežu Frančišku v Vatikanu, sestala pa se bo tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in tajnikom za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. V ospredju pogovorov bodo aktualni izzivi v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje