Predsednik KPK zapis svojega namestnika označil za neprimeren in nepremišljen

Slovenija 28. Jul 202311:06 6 komentarjev
Robert Šumi, KPK
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Po mnenju predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roberta Šumija je bilo ravnanje njegovega namestnika Simona Savskega, ki je v zapisu na družbenih omrežjih izrazil svoje politične preference, nepremišljeno ter neprimerno funkciji, ki jo opravlja. Savskega je pozval, naj se v prihodnje izogiba tovrstnemu ravnanju, so sporočili iz KPK.

Televizija Slovenija (TVS) je sredi julija poročala, da se je namestnik predsednika KPK Simon Savski v zaprti skupini na Facebooku miličniki – policisti odzval na razmisleke o stopnjevanju nasilja nad policisti s komentarjem, v katerem je za nezaupanje v policijo posredno okrivil predsednika SDS Janeza Janšo in nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa ter izpostavil, da si takšnega voditelja ne želi.

Kot so danes sporočili iz KPK, je predsednik komisije Robert Šumi zaradi omenjenega zapisa na Facebooku opravil pogovor s Savskim. Pri tem ga je seznanil s svojim stališčem, da je bilo njegovo ravnanje, čeprav je bil zapis objavljen v zaprti Facebook skupini in kljub ustavno varovanim pravicam, “nepremišljeno, neprimerno funkciji, ki jo opravlja, ter neodgovorno do komisije in škodljivo za njeno integriteto,” so stališče Šumija povzeli v sporočilu.

Šumi je Savskega tudi pozval, da se v bodoče izogiba takšnih ravnanj, sta se pa oba strinjala, da morajo biti zaposleni, še posebej pa funkcionarji komisije, pozorni na svoja ravnanja, “saj ravno oni javne uslužbence in funkcionarje pozivajo k temu, da morajo z lastnim zgledom krepiti ugled institucije, v kateri so zaposleni, da so funkcionarji 24 ur na dan in hkrati tudi nadzorniki vseh drugih funkcionarjev v Republiki Sloveniji”.

Na KPK so navedli še, da predsednik komisije Šumi zagotavlja, da je senat pri sprejemanju svojih odločitev profesionalen, in sicer ne glede na to, kdo je obravnavana oseba.

Zato Šumi po njihovih navedbah zavrača “vsakršna takšna in drugačna namigovanja v javnosti, da bi bile odločitve senata pod njegovim vodstvom pristranske oziroma politično motivirane”.

Šumi je obvestilo o razgovoru s Savskim poslal tudi predsednici republike Nataši Pirc Musar, ki je sicer pristojna za imenovanje in razreševanje članov senata komisije, so navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje