Savski bo moral zaradi zapisa na družbenih omrežjih na zagovor na KPK

Slovenija 18. Jul 202319:29 0 komentarjev
Savski bo moral na zagovor k Šumiju
Simon Savski (Foto: Borut Živulovic/BOBO)

Namestnik predsednika protikorupcijske komisije (KPK) Simon Savski bo moral na razgovor k predsedniku KPK Robertu Šumiju. Kot je poročala Televizija Slovenija, razlog za to tiči v zapisu Savskega na družbenih omrežjih, kjer je izrazil svoje politične preference.

Predsednik protikorupcijske komisije Robert Šumi bo s svojim namestnikom Simonom Savskim opravil razgovor zaradi njegovega zapisa na družbenih omrežjih, v katerem ta izraža svoje politične preference, je poročala Televizija Slovenija (TVS). Predsednica republike Nataša Pirc Musar je komunikacijo namestnika KPK ocenila kot neprimerno.

Kot je poročala TVS, gre za odgovor na zapis v zaprti skupini na Facebooku miličniki – policisti. Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pa se je v njej odzval na razmisleke o stopnjevanju nasilja nad policisti s komentarjem, v katerem po navedbah TVS za nezaupanje v policijo posredno okrivi predsednika SDS Janeza Janšo in nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa ter izpostavi, da si takšnega voditelja ne želi.

Na KPK so za televizijo zapisali, da se komisija od osebnih komentarjev na družbenih omrežjih distancira. Poudarili pa so, da se morajo vsi funkcionarji zavedati, da so javne osebe 24 ur na dan, zato morajo vselej, tudi v zasebni komunikaciji, prispevati h krepitvi lastne integritete in ugleda organa, v katerem delujejo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
KPK

Dodali so, da osebna ali kakršna koli druga prepričanja funkcionarjev KPK pri odločanju o konkretnih primerih nimajo in ne smejo imeti nikakršne vloge. Komisija pa pri obravnavi konkretnih primerov sledi vsem zakonskim in strokovnim normam, s čimer zagotavlja svoje neodvisno in strokovno delovanje, so zagotovili.

KPK bo obvestil predsednico republike

Predsednik KPK Robert Šumi, ki je trenutno odsoten, bo “zaradi varovanja integritete institucije” z namestnikom opravil razgovor ob vrnitvi, še navaja TVS in dodaja, da bo KPK o primeru obvestila tudi predsednico republike, ki imenuje in tudi razrešuje funkcionarje.

Pirc Musarjeva je sicer v pisnem odzivu za TVS ocenila, da je komunikacija namestnika predsednika KPK neprimerna in da morajo funkcionarji in politiki z načinom komunikacije krepiti zaupanje ljudi v delo državnih organov in s tem tudi prispevati h krepitvi integritete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!