Predstavniki nadzornih institucij vendarle sprejeli skupno izjavo

Slovenija 11. Jun 202114:36 > 26. Jul 2021 16:28 0 komentarjev
izjava nadzornih institucij
David Bole/N1

Predstavniki nadzornih institucij so vendarle sprejeli skupno izjavo o pritiskih politike. Izjavo so podpisali predstavniki urada informacijske pooblaščenke, KPK, računskega sodišča in varuha človekovih pravic.

Čeprav so se pojavljala namigovanja, da predstojniki več neodvisnih nadzornih institucij skupne izjave o pritiskih politike na neodvisne institucij ne bodo sprejeli, saj je že zaokrožila v javnosti, so to vendarle storili. Izjavo so podpisali informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in varuh človekovih pravic Peter Svetina.

“Izjava pomeni apel k ustrezni komunikaciji in spoštovanju ter prepoznavanju pomena samostojnih in neodvisnih državnih organov v demokratični družbi, ne glede na časovni okvir,” so zapisali v sporočilu za javnost. Verjamejo, da bo izjava dosegla svoj namen v dobro nadaljnjega razvoja demokracije v Sloveniji.

V skupni izjavi podpisniki ugotavljajo, da se v zadnjem obdobju na njihove institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij.

“Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja,” lahko preberemo v izjavi. Njeni podpisniki so poudarili, da so odločitve, ki jih sprejemajo neodvisne nadzorne institucije, argumentirane in pravno podprte, zato je njihovo pavšalno zavračanje ali neupoštevanje, prav tako pa tudi očitanje političnega delovanja, izrazito neodgovorno ravnanje. Še toliko bolj, če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj.

“Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti javno pozivamo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Republiki Sloveniji. Treba je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sistem države,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!