Preiskave NPU: hišne preiskave naj bi opravili pri nevrokirurgu Romanu Bošnjaku

Slovenija 10. Nov 202316:34 2 komentarja
ukc klinični center ljubljana
Foto: UKC Ljubljana. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo izvedel več hišnih preiskav. Po neuradnih informacijah Dnevnika so preiskali nevrokirurga Romana Bošnjaka in njegovega brata Igorja Bošnjaka, ki sta glavna akterja afere o sumu korupcije v ljubljanskem kliničnem centru (UKC Ljubljana).

Nacionalni preiskovalni urad je v sredo izvedel več hišnih preiskav zaradi suma, da je pri nakupu specifičnega medicinskega materiala prišlo do kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Po Dnevnikovih neuradnih informacijah so preiskovalci pod drobnogled vzeli afero o sumu korupcije v UKC Ljubljana, pri kateri sta imela glavno vlogo nevrokirurg Roman Bošnjak in njegov brat Igor Bošnjak. Informacijo so za Dnevnik potrdili v kliničnem centru.

Nevrokirurg Roman Bošnjak se je središču pozornosti znašel zaradi operacije tuje državljanke, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC nevrokirurgu nakazati še dodatnih 6.000 evrov na račun agencije v Hongkongu za strokovno mnenje, ki ga je pripravil Bošnjak. Zaradi tega so mu v UKC Ljubljana izrekli opomin pred odpovedjo.

Nato pa je odmevalo še razkritje tesne povezave Bošnjakove družine s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je vodil Bošnjak. Igor Bošnjak je tesno povezan s kranjskim podjetjem Medicolink, ki dobavlja kostne nadomestke in potrošni material za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. Ker kirurg svojega nadrejenega ni seznanil z morebitnim konfliktom interesov, so mu v UKC Ljubljana izrekli še drug opomin pred odpovedjo.

Tudi po drugem opominu Bošnjak ostaja zaposlen v UKC Ljubljana.

Osumljenca naj bi se okoristila s 400 tisočaki

31 preiskovalcev NPU je v sredo preiskalo zasebne in poslovne prostore pri pri štirih fizičnih in treh pravnih osebah na območju Celja, Kranja in Ljubljane. Sporočili so, da sta kaznivega dejanja osumljeni dve fizični osebi, ki sta pridobili okoli 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Pridržan ni bil nihče, so v četrtek zapisali na Generalni policijski upravi.

Preiskovalci so očitno zaznali sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še zapisali na policiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje