Zdravnik UKC Ljubljana pacientu zaračunal 6000 evrov, nakazilo je šlo v Hongkong

Slovenija 08. Mar 202319:53 14 komentarjev
nevro, kirurg, operacija
Profimedia (slika je simbolična)

Po poročanju 24ur je nevrokirurg dr. Roman Bošnjak, ki je zaposlen v ljubljanskem kliničnem centru, pacientu iz Severne Makedonije zaračunal 6000 evrov za svetovanje o njegovi diagnozi. Pacient mu je denar "zaradi davčne optimizacije" nakazal na račun podjetja, registriranega v Hongkongu. Bolnika so v kliničnem centru operirali in mu za poseg izstavili račun za 27 tisoč evrov, za dodatno plačilo zdravniku pa vodstvo UKC ni vedelo.

Dr. Roman Bošnjak je priznan nevrokirurg in predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. Kot je poročal POP TV v oddaji 24ur, se je na zdravnika obrnila družina iz Severne Makedonije in ga prosila za svetovanje o diagnozi svojega otroka. Zdravnik je mnenje podal, nato so otroka v kliničnem centru operirali.

Kot je razvidno iz sporočila, ki ga je zdravnik poslal staršem pacienta in ga je na Twitterju objavila avtorica prispevka, je pri operaciji poleg Bošnjaka sodeloval tudi specialist otorinolaringolog. “Gre za predračun za stroške bolniške oskrbe v višini 27.694 evrov in privatni honorar v višini 6000 evrov,” piše v sporočilu. Kirurg ob tem dodaja, da mu je uspelo predračun bolnišnice znižati za pet tisočakov, vključuje pa stroške bivanja v bolnišnici za mater in otroka ter intenzivno nego. Kirurg je staršem pacienta pojasnil, da naj 6000 evrov njegovega honorarja nakažejo na račun agencije v Hongkongu zaradi davčne optimizacije.

Račun za dobrih 27 tisoč evrov je izstavil klinični center, je razvidno iz dokumenta, na katerem je uradni žig UKC. Kirurg Bošnjak je v svojem odzivu zapisal, da so ga svojci pacienta konzultirali na privatni naslov, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. “V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, izvide v tujem jeziku itd. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud. Usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino. Od te agencije nisem prejel nobenega honorarja,” je poudaril zdravnik.

Na računu, ki ga je izdalo podjetje iz Hongkonga, je sicer zapisano, da gre za medicinsko svetovanje in honorar strokovnjaka, in ne plačilo članarine. Omenjena agencija Klinikummedicallink na svoji spletni strani piše, da paciente povezujejo s pravimi zdravniki po svetu. Med zavihki najdemo tudi enega z naslovom “Ljubljana”, v katerem so objavljene promocijske fotografije iz Slovenije in UKC Ljubljana.

Zdravnik je v odzivu za POP TV poudaril, da je na ta način denar porabil za promocijo svojega imena v tujini, saj “interesa bolnikov iz sveta, da bi bili zdravljeni v Sloveniji, ni, kljub odlični medicini, saj nas ne poznajo, ker se ne oglašujemo”. Od agencije ni na svoj račun dobil ničesar, zagotavlja zdravnik, ki ima registriran tudi svoj s. p.

Vodstvo UKC ni vedelo

Generalni direktor UKC dr. Marko Jug je povedal, da je UKC pacientu izstavil račun za operacijo in bolnišnično oskrbo, ki je vključeval tudi honorar dr. Bošnjaka. Tega so mu plačali prek podjemne pogodbe, kar je v takih primerih običajno. Ni bil pa na računu UKC zaračunan denimo ambulantni pregled, je povedal Jug, in dodal, da bi želeli, “da je vsa storitev, ki je nudena za pacienta, zajeta v UKC Ljubljana, opravljena v UKC Ljubljana in tudi zaračunana v UKC Ljubljana. To bi bilo najbolj pravilno.”

Za dodatni honorar za zdravnikovo predhodno svetovanje vodstvo ni vedelo. UKC tudi ni povezan s hongkonškim podjetjem. “Ni nenavadna praksa v svetu, da bi zdravniki tržili svoje znanje, storitve tudi izven svojih domačih ustanov, vendar mi za to trženje nismo vedeli,” je še poudaril Jug.

Gre za neobičajno prakso, pravi direktor, ki jo bo obravnaval strokovni svet, ko se kirurg vrne s simpozija v tujini

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje