Premier v Dallasu navijal za Dončića, mirovne konference se ne bo udeležil

Slovenija 12. Jun 202419:06 > 13. Jun 2024 06:40 34 komentarjev
Robert Golob na letališču
Foto: Instagram/_robertgolob_

Predsednik vlade Robert Golob je v sredo sporočil, da odhaja v Dallas, kjer bo spodbujal Luko Dončića. Da je velik navijač slovenskega košarkarskega asa Dončića, že v preteklosti ni skrival, v sredo pa je še razkril, da je vse življenje sanjal o ogledu finala lige NBA. Golob pa se ne bo udeležil mirovne konference za Ukrajino, ki bo konec tedna v Švici, čeprav je navzočnost pred časom že potrdil. Tako bo tja odpotovala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

“Celo življenje sem sanjal o ogledu finala lige NBA in danes grem navijat za Luko (Dončića, op. a.) v Dallas,” je v sredo na družbenem omrežju Instagram objavil predsednik vlade Robert Golob.

Premier si je ogledal tretjo tekmo finala NBA, ki je bila na sporedu ob 2.30. Četrta tekma Dallasa proti Bostonu se bo odvila v noči na soboto. Na vprašanje, ali si bo ogledal tudi to tekmo oziroma kolikokrat bo v živo navijal za Dončića, nam v kabinetu predsednika vlade niso odgovorili.

Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali je premier Golob zaradi uresničitve omenjenih življenjskih sanj odpovedal udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino, ki bo konec tega tedna v Švici. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer sredi maja na družbenem omrežju X objavil, da je govoril s slovenskim premierjem Robertom Golobom in se mu med drugim zahvalil za podporo ukrajinske mirovne formule ter za potrditev udeležbe na junijski konferenci o miru v Švici. A bo namesto Goloba na ta vrh odšla predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot so nam povedali v njenem uradu, so zaprosilo kabineta predsednika vlade za nadomeščanje premierja na vrhu prejeli 3. junija. Ker je imela predsednica za čas mirovne konference že potrjene druge obveznosti, so v uradu njeno udeležbo najprej opravičili, nato pa so predvidene obveznosti odpovedali in 5. junija premierjevemu kabinetu udeležbo predsednice republike na vrhu o miru v Ukrajini potrdili.

Ocenili so namreč, da mora Slovenija glede na dosedanjo zelo aktivno vlogo pri pomoči Ukrajini, zlasti humanitarno, in zaradi njenega nestalnega članstva v Varnostnem svetu OZN, zagotoviti udeležbo na enakem nivoju, kot jo bodo zagotovile druge sodelujoče države. Večina držav na vrh pošilja predsednika države ali predsednika vlade, poudarjajo v uradu.

Po naših neuradnih informacijah je bilo sicer pred pristankom predsednice države v igri, da bi šla namesto Goloba na mirovno konferenco ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, a je bila ta nato obveščena, da se bo vrha udeležila predsednica Pirc Musar.

Po besedah nekaterih naših virov bi lahko bilo morda to, da se dogodka ne bi udeležila bodisi predsednik vlade bodisi predsednica države, razumljeno, kot da naša država, ki je nestalna članica Varnostnega sveta OZN,  konferenci ne daje ustrezne teže. Dodajajo, da zunanjega ministra na mirovno konferenco pošiljajo Madžari, ki da želijo s tem pokazati svoj odnos do reševanja vojne v Ukrajini, in Slovaki, kar glede na stališča njihove nove vlade tudi ni presenečenje.

Foto: PROFIMEDIA

Razlogov za odpoved udeležbe predsednika vlade na vrhu o miru v Ukrajini v uradu predsednice republike ne poznajo. Tudi v premierjevem kabinetu jasnega odgovora na vprašanje, ali je obisk v Dallasu razlog za Golobovo odpoved udeležbe na mirovni konferenci v Švici, nismo dobili. So pa dejali, da je predsednik vlade, kot so že obvestili javnost, od 12. do vključno 14. junija na dopustu. “V tem času bo zasebno odpotoval v Dallas, kjer bo med drugim navijal za slovenskega košarkarja Luko Dončića.” V premierjevem kabinetu so še zapisali, da bo četrtkovo vladno sejo vodil podpredsednik vlade Klemen Boštjančič.

Na naša vprašanja, kako je premier potoval v Teksas in kdo bo kril stroške njegovega bivanja, so v Golobovem kabinetu odgovorili, da stroške potovanja krije sam. “Ker je varovana oseba, mora biti varovanje zagotovljeno ne glede na to, ali gre za zasebne ali službene poti,” so še navedli.

Ob tem so poudarili, da se bo v dogovoru med premierjevim kabinetom in uradom predsednice republike v imenu Slovenije mirovnega vrha za Ukrajino v Švici udeležila predsednica Nataša Pirc Musar. Nekateri naši sogovorniki iz diplomatskih vrst medtem premierjevo odločitev, da odpotuje na finale lige NBA, mirovne konference pa se ne udeleži, ocenjujejo kot neprofesionalno in kot odraz njegovega premajhnega zanimanja za mednarodne odnose.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje