Trenutek razglasitve: Tanjo Fajon in Samuela Žbogarja oblile solze sreče

Slovenija 06. Jun 202317:32 12 komentarjev
Odziv ob izvolitvi Slovenije za nestalno članico VS OZN
Zajem zaslona/Združeni narodi

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v dveletnem obdobju 2024–2025. Zunanjo ministrico Tanjo Fajon so ob razglasitvi rezultatov oblile solze, teh ni mogel skrivati niti državni sekretar na ministrstvu Samuel Žbogar.

Slovenija je bila v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN) v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v dveletnem obdobju 2024–2025. Volitve so potekale za pet novih nestalnih članic, Slovenija pa je imela v svoji geografski skupini držav – vzhodnoevropski – edina tekmico, in to Belorusijo.

Slovenija je že v prvem krogu dobila 153 glasov, kar je veliko več od potrebne dvotretjinske večine 128 glasov. Belorusija je zbrala le 38 glasov.

Ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon so ob razglasitvi oblile solze (video):

Solzne oči si je ob razglasitvi obrisal tudi državni sekretar na ministrstvu Samuel Žbogar. Ko je bil sam minister za zunanje zadeve med letoma 2008 in 2012, v vladi Boruta Pahorja, je bila Slovenija pri kandidaturi neuspešna. Sedež v VS je takrat po 16 krogih glasovanja pripadel Azerbajdžanu.

Takole navdušeni so bili nad rezultatom uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve, ki so prenos glasovanja spremljali v Ljubljani:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje