Premier Robert Golob: Bili smo blizu, da bi izvlekli Alekseja Navalnega

Slovenija 02. Sep 202416:49 5 komentarjev
Robert Golob, Julija Navalna
Foto: Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je na današnjem panelu voditeljev Blejskega strateškega foruma potrdil, da so med Rusijo in Zahodom potekali pogovori o izmenjavi zapornikov, ki so vključevali tudi Alekseja Navalnega, ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina. A je ta v času pogovorov umrl v zaporniški koloniji na severu Rusije. Številne zahodne države sicer odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo Putinu.

Premier Robert Golob je na današnjem panelu voditeljev ob začetku Blejskega strateškega foruma (BSF), ki se ga udeležuje tudi Julija Navalna – soproga pokojnega kritika ruskega režima Alekseja Navalnegapotrdil, da so potekali pogovori o njegovi izmenjavi za zaprte ruske vohune v zahodnih državah. “Moram priznati in še enkrat izreči sožalje, res mi je bilo žal, da smo bili tako blizu, da bi izvlekli Navalnega. Vendar to, da je bil vključen v to izmenjavo, je bila morda tudi njegova smrtna obsodba,” je dejal Golob. Kot so pred časom potrdili sodelavci pokojnega opozicijskega kritika, je bil dogovor o njegovi izmenjavi dosežen 15. februarja, dan kasneje pa je Navalni umrl.

Navalni je bil sicer eden najbolj odločnih kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Umrl je v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Zaslovel je s svojim političnim udejstvovanjem, ko je z obsežnimi preiskavami korupcije in s kandidaturo za moskovskega župana ruskemu predsedniku predstavljal veliko grožnjo. Njegova ekipa je Kremelj leta 2020 obtožila, da je Navalnega zastrupila, ko je ta na letu iz Sibirije v Moskvo hudo zbolel. V komi so ga tedaj prepeljali v Berlin. Kremelj je obtožbe zanikal. Nemški zdravniki pa so potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom, strupom iz časa Sovjetske zveze. Kljub temu se je Navalni kasneje vrnil v Rusijo, kjer so ga leta 2021 aretirali.

Lani avgusta je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je odločno zanikal. Kljub temu je dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča. Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov.

Julija letos je rusko sodišče nato izdalo še nalog za aretacijo njegove soproge Navalne. Po navedbah sodišča Navalno, ki živi v tujini, iščejo zaradi sodelovanja v ekstremistični organizaciji. Organizatorji BFS so sicer Navalno, ki je nagovorila zbrane na blejskem dogodku, počastili tudi s posebnim priznanjem.

Konec julija je prišlo do zgodovinske izmenjave zapornikov med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne. Med 24 izmenjanimi zaporniki sta bila tudi v Sloveniji prijeta ruska vohuna Artem Viktorovič Dulcev in Ana Valerevna Dulceva, ki sta se prek Ankare skupaj s svojima otrokoma v začetku avgusta vrnila nazaj v Rusijo. Pred tem sta agenta ruske obveščevalne službe SVR na tajnem sojenju na okrožnem sodišču v Ljubljani priznala krivdo.

Okrožno sodišče je vsakemu od njiju za vohunstvo in za overitev lažne vsebine izreklo enotno kazen eno leto in sedem mesecev zapora ter stransko kazen izgon iz države za čas 5 let. Ker je bila dosojena zaporna kazen enaka času, ki sta ga preživela v priporu, sta bila ruska vohuna izgnana iz Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje