Znano je, kam so premestili Alekseja Navalnega

Svet 25. Dec 202314:44 10 komentarjev
Aleksej Navalni
Aleksej Navalni (Foto: Yulia Morozova/REUTERS)

Po dveh tednih neznank je zdaj znano, kam so ruske oblasti iz kazenske kolonije Melehovo premestile ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Ruske oblasti so opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega premestile v kazensko kolonijo v arktični regiji severne Rusije, je po poročanju medijev sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Yarmysh. Gre za kazensko kolonijo IK-3 v Harpu, ki je od Moskve oddaljen približno 1.900 kilometrov.

Po besedah tiskovne predstavnice je Navalnega ob premestitvi uspelo videti njegovemu odvetniku. Sicer z opozicijskim voditeljem v zadnjih dveh tednih – odkar so ga odpeljali iz kazenske kolonije Melehovo, kjer je bil zaprt doslej – ni govoril nihče. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so njegovi podporniki v tem času poslali 618 zahtev za informacije o njegovi lokaciji.

Kot smo poročali, je sicer običajno, da ruske oblasti zapornike premeščajo z vlaki v več etapah, tako da pot traja več tednov, v tem obdobju pa svojci in odvetniki o njih ne morejo dobiti nobenih informacij.

Harp, kamor so premestili Navalnega, se nahaja v Jamalo-Nenškem avtonomnem okrožju in ima približno 5.000 prebivalcev. Vas leži znotraj polarnega kroga, v njeni odročni okolici pa je več kazenskih kolonij, piše STA.

Ruske oblasti so Navalnega prijele januarja 2021, ko se je po smrtno nevarni zastrupitvi v Rusiji, za katero je krivil ruskega predsednika Vladimirja Putina, vrnil iz Nemčije. Doslej je kazen prestajal v kazenski koloniji v Vladimirski regiji, kjer so ga pogosto zaprli v samico zaradi domnevnega kršenja pravil.

V začetku decembra so ruske oblasti proti njemu sprožile nov sodni postopek zaradi vandalizma, za kar bi ga lahko obsodili še na tri leta zapora. Do premestitve v najstrožji zapor sicer prihaja v času predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo za peti predsedniški mandat znova potegoval tudi Putin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje