Premik v zdravniški stavki: Fides sprejel predlog za mediatorja

Slovenija 06. Mar 202410:01 40 komentarjev
Damjan Polh
Damjan Polh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V osmem tednu zdravniške stavke se je vendarle zgodil manjši premik. Po torkovih pogajanjih med vlado in sindikatom Fides so s sindikata sporočili, da so sprejeli predlog za mediatorja, ki so jim ga podali na Odvetniški zbornici Slovenije. Vlada se na predlog še ni odzvala.

V zdravniški stavki, ki traja že od 15. januarja, se je vendarle zgodil premik. Potem ko sta pred dobrim tednom tako stavkajoči sindikat Fides kot vlada omenila možnost mediacije, so v sindikatu sprejeli pobudo za mediatorja od Mediacijskega centra Odvetniške akademije pri odvetniški zbornici.

V sindikatu so v današnjem sporočilu za javnost obenem vlado pozvali, naj tudi sama sprejme pobudo odvetniške zbornice, da bodo lahko čim prej začeli aktivnosti.

Prvi predlog za mediatorja, ki ga je v začetku meseca podala Zveza pacientovih organizacij, so v Fidesu zavrnili, saj da zvezo razumejo kot pristransko, je takrat povedal njen generalni sekretar. Fides je zatem dejal, da bi bil najbolj nepristranski mediator iz tujine, na ministrstvu za zdravje pa so vztrajali pri slovenskem posredniku.

Pričakujejo še konkreten vladni predlog

Kot kaže, so se bolje od pričakovanj odvila tudi torkova stavkovna pogajanja. Vlada je namreč Fidesu dejala, da jim bo po osmih tednih stavke poslala konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev. Kot smo poročali, naj bi ga predvidoma dobili danes. A tega po informacijah STA zaenkrat še niso prejeli.

V torek sta se še pred sestankom sindikata in vlade na samem sestala predsednik vlade Robert Golob in predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Ta je po srečanju dejal, da bodo pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev komentirali, ko ga bodo prejeli. Po koncu pogajanj je razpravo ocenil za “kar burno”.

Kljub optimizmu v Fidesu ostajajo realni. “Čeprav smo zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne moremo zanemariti dejstva, da imamo v sindikatu z vlado že podpisana dva sporazuma, za katera ocenjujemo, da sta dobra popotnica za prihodnjo stabilizacijo zdravstvenega sistema,” so opozorili v današnjem sporočilu.

Poudarili so tudi, da so torkova pogajanja, na katerih so se z vlado sestali po dvotedenskem premoru, prinesla ugotovitve, da si podpisane sporazume obe strani razlagata drugače.

Vlada po navedbah Fidesa še ni podala odgovora glede mediatorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje