Tudi pri mediaciji se zatika: Fides bi mediatorja iz tujine, ministrstvo pa ne

Slovenija 01. Mar 202417:18 > 20:45 37 komentarjev
Damjan Polh
Damjan Polh (Foto:Žiga Živulović jr./ BOBO)

Po sedmih tednih neuspešnih pogajanj med zdravniškim sindikatom Fides in vlado se je začelo govoriti o mediaciji. Izpostavili sta jo obe strani, kot kaže, pa ne bo šlo tako zlahka, saj se že zatika pri tem, kdo bi lahko bil mediator. Fides si želi nekoga iz tujine, na zdravstvenem ministrstvu se jim zdi bolj smiselno, da bi mediacija potekala v slovenskem jeziku.

Izteka se sedmi teden zdravniške stavke, Fides in vlada pa sta v teh dneh prvič omenila možnost za mediacijo. Pogajanja namreč niso preveč uspešna, z uveljavitvijo umikov soglasij za nadurno delo pa se je stavka danes še dodatno zaostrila.

Kot smo včeraj poročali na N1, se je za mediatorja prva ponudila Zveza organizacij pacientov. A se je že zataknilo. Fides je namreč predlog zavrnil, je za POP TV povedal generalni sekretar organizacije Gregor Cuzak. Razlog za zavrnitev pa – da Fides Zveze organizacij pacientov ne razume za nevtralno.

V včerajšnjem sporočilu za javnost je sicer Fides zapisal, da so odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev, tudi za vključitev mediatorja, ki pa naj bi bil po možnosti iz države Evropske unije. Poudarili so tudi, da bi moral biti mediator nekdo, ki se do zdaj še ni postavil “na nikogaršnjo stran”.

Nekoliko drugačnega mnenja so na zdravstvenem ministrstvu. Državni sekretar Marjan Pintar je danes dopoldan poudaril, da imamo v Sloveniji dovolj sposobnih mediatorjev z dobrimi izkušnjami in da bi bilo dobro, če bi mediacija potekala v slovenščini. “Tako se tudi bolje razumemo,” je dodal.

Težave zaradi umikov soglasij bodo reševale bolnišnice, ne ministrstvo

Danes so sicer začeli veljati tudi umiki soglasij za nadurno delo. Ključno vlogo pri razreševanju težav, ki bodo nastale zaradi začetka uveljavljanja umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo, imajo vodstva zdravstvenih zavodov, je prepričan državni sekretar Pintar.

Vodstva bolnišnic po njegovih besedah že pripravljajo scenarije za primere organizacijskih težav. Ministrstvo za zdravje bo s sistemskimi ukrepi posegalo le v primeru, če vodstva ne bi zmogla opraviti svojih nalog, je poudaril.

Na ministrstvu za zdravje so se z vodstvi bolnišnic sestali prejšnji teden, znova se bodo v prihodnjem. “Prav veliko drastičnih sprememb se gotovo ne more zgoditi v začetku marca, saj imamo tukaj neko obdobje, v katerem se število nadur računa kot povprečje,” je dejal.

Na vprašanje, koliko je bilo umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo, je odgovoril, da je stanje po bolnišnicah različno. V nekaterih bolnišnicah umikov sploh ni bilo, v drugih so zdravniki soglasja umikali v večjem obsegu.

Sicer pa še vedno velja, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov. “To je neka povprečna ocena, ki se nekoliko znižuje predvsem zaradi tega, ker je kar nekaj zdravnikov, ki vračajo soglasja za nadurno delo,” je pojasnil.

Pintar se je odzval tudi na vprašanje glede celjske bolnišnice, iz katere so sporočili, da zaradi stavkovnih razmer do nadaljnjega naročanje na redne ginekološke preglede v ginekološkem dispanzerju ne bo možno. Poudaril je, da podrobnosti ne pozna, se bodo pa zagotovo z njimi seznanili prihodnji teden.

“V družbi z več človečnosti bi bil odlok nepotreben”

Danes se je sicer uveljavil tudi vladni odlok, ki določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke sindikata Fides. V sindikatu so ga sicer včeraj označili za nezakonitega. Pintar pa je danes dejal, da ne gre za “vladanje z odlokom”, pač pa za zaščito najbolj krhkih oseb, ki nujno potrebujejo zdravljenje.

“Mislim, da bi bil v neki normalni družbi, kjer je nekoliko več človečnosti, takšen odlok povsem nepotreben. Mi želimo zagotoviti samo to, kar mora človek zagotoviti človeku,” je dejal.

Na vprašanje, ali so ob neupoštevanju odloka predvidene sankcije, je odgovoril, da je bil odlok sprejet na podlagi zakona o stavki, ki ima tudi kazenske določbe. Sam sicer verjame, da bo velika večina zdravnikov brez sankcij razumela, da gre za stvari, ki so jih zavezani opravljati.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje