Prenovljenemu Centru Rog priznanje za zagotavljanje kulturne dediščine

Kultura 23. Apr 202414:03 1 komentar
Otvoritev center Rog
Otvoritev Centra Rog (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V prostorih nekdanje tovarne Rog je nastalo sodobno kreativno središče Center Rog, ki se je na razpisu Evropskega središča za kulturno dediščino uvrstil med deset evropskih lokalnih dobrih praks s področja zagotavljanja kulturne dediščine, ki prispeva k zeleni, digitalni in socialni preobrazbi družbe. Spomnimo, da je prenova kultne stavbe sicer še pred samo otvoritvijo v javnosti dvignila veliko prahu. Nekdanji uporabniki so takrat trdili, da gre pri gradnji novega središča za "načrtno elitizacijo Ljubljane in darilo bogatim".

Omenjeno središče je pobuda EU, javni razpis za zgledne lokalne dobre prakse na področju kulturne dediščine, ki lahko prispevajo k preobrazbi družbe, pa je bil objavljen novembra lani.

Po besedah direktorice Centra Rog Renate Zamida je na razpis prispelo 40 prijav iz 33 mest oz. regij iz vse Evrope, ne le iz 27 članic Unije.

Zamido veseli, da jih je središče izbralo kot prakso za razvoj kulturne dediščine za namen spodbujanja pozitivnih sprememb, ustvarjanja pomembnega vpliva na mesto in odgovarjanja na lokalne izzive. Ob tem upa, da bodo tem ciljem v Rogu še naprej uspešno sledili.

Center Rog
Center Rog (Foto: N1)

Mreža Eurocities, katere članica je tudi Ljubljana, bo zdaj po napovedih Zamide izbrane projekte v naslednjih mesecih podrobno predstavila, s tematskimi obiski in seminarji ter namenskimi članki.

Poleg Centra Rog so v deseterici dobrih praks še projekti iz armenskega Gyumrija, belgijskega mesta Ostende, francoskega Natnesa, škotskega Glasgowa, španske Barcelone, grške Kalandre, poljskega Zabrzeja, portugalskega Guimaraesa in švedskega Stockholma.

Zamida je na današnji redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića ob tem spomnila, da je pilotni projekt za Center Rog, Rog lab, že leta 2018 prejel nagrado mreže Eurocities za inovativnost.

Janković se je Zamidi zahvalil za po njegovem prepričanju izjemno vodenje centra, ki da se vidi tudi v rezultatih. Kot pravi, uživa ob sprehodih po Rogu ali mimo njega, kjer vidi veliko obiskovalcev. Glavna težava zdaj, tako župan, postaja to, kako zadostiti vsem, ki bi želeli imeti svoje dejavnosti oz. dogodke v centru.

Ob pohvalah, ki da jih prejema, Jankovića veseli še prepoznava na ravni EU. Upa, da tudi s tem priznanjem “tistim, ki so imeli toliko povedati čez Rog, počasi zapremo usta”. Že na začetku prenove nekdanje tovarne Rog pa tudi pozneje, npr. ob njenem uradnem odprtju, je prihajalo do protestov nekdanjih uporabnikov prostora. Posredovati je morala tudi policija.

Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zamida je medtem vse povabila na prvi dan soseda v Centru Rog in Parku izbrisanih pred njim. Ta bo v soboto, 1. junija, šlo pa bo za celodnevno druženje z brezplačnimi delavnicami, glasbo in športnimi aktivnostmi, organiziran bo tudi skupnostni piknik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje