Protestniki: Nad nas so šli s solzivcem in pendreki. Policija: Delali so škodo

Slovenija 27. Okt 202315:43 34 komentarjev
Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Otvoritev prenovljenega Centra Rog je minila v znamenju protestov tako imenovanih neuporabnikov Roga, ki so sprva potekali mirno. Nato pa se je situacija stopnjevala in po četrtkovi otvoritvi protestniki policiji očitajo prekomerno uporabo sile. Ob tem zavračajo očitke na račun škode "grafitov na steni in nekaj razbitih jajc na fasadi". Medtem policisti vztrajajo, da je bila uporaba prisilnih sredstev upravičena.

V četrtek so v Ljubljani slavnostno otvorili prenovljeni Center Rog, odprtje pa je, kot smo poročali, pospremil protest neuporabnikov centra Rog in njihovih podpornikov. Protestniki, nabralo se jih je nekaj sto, so s transparenti, ob bobnanju in žvižganju večkrat obkrožili poslopje novega centra, kasneje so vanj želeli tudi vstopiti, vendar so jim to najprej preprečili varnostniki, potem pa še policisti posebne enote policije.

Dan po dogodku so protestniki opozorili na večkratno “čezmerno uporabo sile”, ki je rezultirala “v poškodbah in aretacijah mirnih protestnikov”. Navedli so, da je policija protestnike pršila s solzivcem in tepla z gumijevkami, dva protestnika naj bi s ščiti in gumijevkami potisnili na tla. Po njihovih navedbah je ena od udeleženk protesta zaradi bolečine in oteženega dihanja obležala na tleh in so jo odpeljali na urgenco, kjer sta “zaradi policijskega nasilja” pristali še dve osebi. Pristojne so pozvali, da uvedejo parlamentarni nadzor nad delom policije.

Uporabo solzivca, telesne sile, policijskega psa, palice in sredstev za vezanje ter vklepanje v specifičnem delu večera so na Policijski upravi (PU) Ljubljana za N1 potrdili.

Navedli so, da se je na protestu sprva zbralo nekaj deset udeležencev in da je shod takrat potekal mirno. Organizator prireditve v Centru Rog je z varnostno službo zagotavljal red v objektu, policija pa je varovala neprijavljeni shod pred stavbo.

Otvoritev center Rog
Otvoritev Centra Rog (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“Kasneje se je število udeležencev shoda povečalo na nekaj sto ljudi, ki so hodili okoli objekta, pri tem pa so v objekt metali barvo in različne predmete. Nekaj pred 19. uro so udeleženci shoda poskušali nasilno vstopiti v notranjost objekta, kar so jim preprečili varnostniki varnostne službe, ki je varovala objekt med prireditvijo. Zaradi pritiska množice je vodja varovanja zaprosil za pomoč policijo, saj niso več uspeli obvladovati množice,” so zapisali. Navedli so, da so se policisti postavili pred vhod objekta in tako “preprečevali nasilni vdor udeležencev shoda v stavbo”.

Policija: Prisilna sredstva smo uporabljali po načelu nujnosti in sorazmernosti

“Policisti so udeležence shoda ves čas pozivali, naj upoštevajo ukaze in prenehajo s kršitvami, saj bodo v nasprotnem primeru uporabljena prisilna sredstva. Množica tega ni upoštevala, ampak je pričela še močneje potiskati policiste ob stekleno steno objekta. Ker drugače ni bilo mogoče vzpostaviti javnega reda, so bili na kraj napoteni tudi policisti posebne policijske enote, ki so se postavili med objekt, in udeležence shoda s telesno silo pričeli odrivati, ti pa ukazov policistov še vedno niso upoštevali,” so zapisali na PU Ljubljana.

Policistom je protestnike od stavbe uspelo odriniti, so pa bili za tem obveščeni, da sta tik ob objektu zagorela dva večja zabojnika za papir.

Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Po navedbah PU Ljubljana sta okoli 20.30 policista na Trubarjevi ulici pristopila do moškega, ki je pred tem vrgel pločevinko v policiste in z njim želela opraviti postopek ugotavljanja identitete, pri čemer pa moški ni želel sodelovati. “V postopek se je ob tem vmešal še drug moški in pozval tudi druge udeležence shoda na kraj,” so zapisali. “Zaradi zagotovitve varnosti postopka so policisti posebne policijske enote morali uporabiti prisilna sredstva (telesno silo, palico, psa, plinski razpršilec in sredstva za vezanje in vklepanje), saj osebe kljub neprestanim pozivanjem, da z oviranjem in ogrožanjem policijskega postopka prenehajo, tega niso upoštevale.”

Na PU Ljubljana navajajo, da so policisti ukrepe varovanja “ves čas stopnjevali glede na spreminjajoče se varnostne razmere in uporabljali prisilna sredstva po načelu nujnosti in sorazmernosti z namenom vzpostavitve javnega reda in miru ter odvrnitve napadov nanje”. Po vzpostavitvi javnega reda in miru so dve osebi privedli na policijsko postajo, saj drugače ni bilo mogoče ugotoviti njune identitete. Obe osebi so po končanem postopku izpustili in jima izdali plačilna naloga. Še eno osebo so zaradi kršitve javnega reda in miru pridržali, zaradi slabega počutja so ji na kraju nudili tudi zdravniško pomoč in jo kasneje odpeljali v prostore centra za pridržanje.

Ljubljanski policisti so dodali, da so neznani storilci z grafiti poškodovali tudi dve službeni vozili policije. “Ugotovljeno je bilo tudi, da so udeleženci neprijavljenega shoda narisali grafite na stavbo Centra Rog in ga s tem poškodovali, prav tako pa so risali grafite tudi po sosednjih stavbah in poškodovali reklamne vitrine. Tudi v tem primeru policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Po doslej zbranih obvestilih skupna škoda poškodovanj, ki so jih policisti že obravnavali, presega 30.000 evrov,” so zapisali. Napovedali so, da bodo v primeru ugotovitve kaznivih dejanj ustrezno ukrepali.

Po navedbah policije v dogodku ni bi nihče poškodovan, je pa ena oseba zaradi uporabe solzivca sama iskala zdravniško pomoč.

“Spektakel razrednega nasilja”

S četrtkovim dogajanjem se po oceni t. i. neuporabnikov Roga ponavlja nasilje državnih in občinskih organov, kot se je to zgodilo že leta 2016 ob poskusu izpraznitve Roga ter nato leta 2021 pri deložaciji in rušenju nekdanje tovarne koles. Ta scenarij jim je znan.

“Najprej zasebne varnostne službe Mestne občine Ljubljana nasilno obračunavajo z legitimnimi uporabniki in obiskovalci javnega prostora, nato jim na ‘pomoč’ priskočijo do zob oboroženi policisti, ki v primeru Roga nikoli ne oklevajo z uporabo najtrših sredstev – od davljenja, do solzivca in udarcev s ščiti in pendreki,” so izpostavili na novinarski konferenci ob novem Centru Rog.

Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Tokrat pa se je po njihovi oceni zgodil še bolj vulgaren “spektakel razrednega nasilja”, ker so ga “s šampanjci in kanapeji v rokah izza zastekljenega kompleksa Centra Rog spremljali visoki povabljeni obiskovalci”. Iz dosedanjega delovanja župana Zorana Jankovića je po njihovih besedah jasno, da bo sledila medijska kampanja blatenja, kot so obtožbe o vandalizmu in o tem, da je nastala škoda na javnem objektu zaradi nekaj grafitov.

Neuporabniki Roga se zato sprašujejo, ali za prebivalce mesta predstavlja večjo škodo nekaj grafitov na steni in nekaj razbitih jajc na fasadi ali 27 milijonov javnih sredstev, ki so bili vloženi v gradnjo “elitne palače”, in 50-odstotna podražitev že tako dragih nepremičnin.

Kot so dodali, so na protest prišli z jasnim in iskrenim sporočilom, da si želijo drugačne politike, ki bi izhajala iz skupnosti, vendar so bili ponovno zatrti z nasiljem. Za škodo, ki je nastala na javni lastnini in so jo v Centru Rog ocenili na 30.000 evrov, pa je po njihovi oceni odgovoren župan, ker da ne razume, da ljudje reagirajo na takšno mestno politiko. Novinarjem so še dodatno pojasnili, da so na razpis za prostore v novem Centru Rog oddali osem prijav, vendar odgovora niso prejeli.

Številni protestnikom izrazili podporo

Ogorčenost nad četrtkovim dogajanjem so izrazili tudi v sindikalni konfederaciji Glosa – Zasuk, ki združuje samozaposlene v kulturi in so se udeležili protesta. Pozvali so medije in inšpekcijske službe, naj pod drobnogled vzamejo “številne domnevne kršitve” pri vzpostavljanju Centra Rog.

Podporo nekdanjim Rogovcem in vsem, ki se borijo za avtonomne prostore ter svobodno in odprto mesto, pa je prišla izrazit tudi poslanka Levice Nataša Sukić. Četrtkov dogodek je po njeni oceni pokazal žalosten trk dveh svetov – sveta župana, ki svojo politiko delovanja zaostruje, in sveta protestnikov, nad katere se je spravila policija. “To nas lahko žalosti in skrbi,” je dejala poslanka in glede na izraženo zahtevo neuporabnikov Roga omenila, da namerava predlagati sklic seje odbora državnega zbora za notranje zadeve ter komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Nataša Sukič
Nataša Sukič (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Center Rog: Meščanom vstop “preprečevali nasilni protestniki”

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so zapisali, da kot lokalna skupnost nimajo težav s skupinami ali posamezniki, ki izražajo nasprotna stališča. Težava pa nastane, ko postane izražanje mnenj nasilno, zato kakršnikoli vandalizem obsojajo. “Žal se je včeraj, ob odprtju Centra Rog, to tudi zgodilo, kar smo videli, ni bil protest, temveč anarhistični pohod. Nasilje je v osnovi znak nespoštljivosti, pa tudi lastne nemoči in jeze,” so zapisali.

Kot so navedli, so začasnim uporabnikom nekdanje tovarne Rog leta 2017 v okviru sodne mediacije ponudili možnost, da svoje delo nadaljujejo v novih prostorih Centra Rog v velikosti 600 kvadratnih metrov, pri čemer bi imeli v tem delu popolno programsko avtonomijo, a te pobude tedanji uporabniki niso sprejeli.

Otvoritev center Rog
Otvoritev Centra Rog (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kot so še navedli, je sicer kar nekaj nekdanjih uporabnikov tovarne Rog dobilo v uporabo nove prostore v lasti Mol, denimo skejterji iz nekdanjega Roga upravljajo skate poligon ob Cukrarni in izvajajo program Gremo na urbane športe, ki ga Mol sofinancira, vsekakor pa bodo izvajali program v novem Centru urbanih športov v Stožicah (skate centrom), kjer so kandidati tudi za upravljanje centra. Popis in ocena škode sta potekala od jutra, vsa dokumentacija pa bo predana policiji. Mol bo škodo sanirala in jo uveljavljala proti neznanim storilcem in tistim, ki so pozivali k protestu, so še zapisali.

Tudi ekipa Centra Rog je očitke protestnikov ob četrtkovem odprtju centra zavrnila. Kot so zapisali za medije, je bilo v stavbi okoli 3.000 ljudi, veliko meščanov pa se temu ni moglo pridružiti, ker so jim vstop “preprečevali nasilni protestniki”, kar so obsodili. Prav tako so obsodili uničevanje javne lastnine.

Protestniki so po njihovih navedbah poškodovali tudi notranjost centra, “nato pa so se nekateri od njih še okrepčali na pogostitvi, kar so arogantno objavljali tudi na družbenih omrežjih”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje