Prepoved arom v tobačnih izdelkih: “Mladi so tarča tobačne industrije”

Slovenija 26. Sep 202316:59 0 komentarjev
mlada punca kadi elektronske cigarete
PROFIMEDIA

Mladi so tarča tobačne industrije, ki si želi zgolj dobička, pravijo nevladne organizacije, ki so se združile, da bi opozorile na nevarnost arom v tobačnih izdelkih. Če imajo klasične cigarete zaradi svojega vonja in okusa negativno podobo v družbi, pa so elektronske cigarete z najrazličnejšimi aromami priljubljene še posebej med mlajšimi skupinami.

Več nevladnih organizacij je v razpravi o predlogu sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov pozvalo k omejevanju arom kot enemu ključnih ukrepov za generacijo brez tobaka. Ocenjujejo, da je stopnja prepovedi arom v predlogu dobro zapisana, a kljub temu apelirajo, naj se je ne omeji.

Arome so lahko ob vdihavanju nevarne in tako po sebi škodljive zdravju, tobačne izdelke pa delajo privlačnejše mladim, so opozorili.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Društvo za zdravje srca in ožilja, Inštitut Utrip, mreža Preventivna platforma, Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Inštitut za zdravje in okolje in Mednarodna zveza za zdravje mladih pozivajo pristojna ministrstva k tehtnemu premisleku pri usklajevanju zakona.

“Če si želimo doseči cilje, potrebujemo strožje ukrepe”

Pred pol leta so nevladne organizacije namreč ocenile, da bi zakonodaja potrebovala strožje člene, če naj se doseže cilj družbe brez tobaka do leta 2040. V njej pogrešajo stvari, kot so recimo javni prostori, kjer je prepovedano kajenje, igrišča, športni parki, bazeni, in prepoved kajenja pred javnimi ustanovami, kot so knjižnice in zdravstveni domovi. Nekatere države so to že uvedle, denimo Španija z določenimi plažami kot prostori brez kajenja, je za STA povedala Manca Kozlovič iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Ob tem nevladne organizacije v zadnjih dveh letih opažajo naraščanje zaskrbljenosti različnih družbenih skupin zaradi povečane uporabe novih tobačnih izdelkov. Pred njimi svari zdravstvena stroka, skupnost staršev, pedagoški delavci, nevladne organizacije in mladi, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Ocenjujejo, da je 12. člen predlaganega zakona, ki prepoveduje arome, dobro zapisan. Kljub temu zakonodajalca pozivajo, naj ga sprejme v celoti in naj ne zmanjšuje stopnje prepovedi arom, je dodala Kozlovič.

Slovenija se glede tega zgleduje po Nizozemski, ki prepoveduje vse arome, razen tobačnih. Podobne prepovedi so med leti 2016 in 2020 uvedle še številne druge evropske države, so spomnili. Prepoved pa načrtujejo tudi na Švedskem, v Španiji, Latviji in na Slovaškem.

Elektronske cigarete priljubljene predvsem pri mlajših

Podatki iz leta 2021 namreč kažejo, da je v zadnjih 30 dneh elektronske cigarete uporabljal odstotek odraslih, medtem ko delež pri dijakih drugih letnikov znaša 11 odstotkov. Osnovne šole so uporabo elektronskih cigaret zaznale tudi pri otrocih v 4. ali 5. razredu, trdijo.

Klasične cigarete imajo zaradi svojega vonja ali okusa v družbi negativno podobo, novi tobačni izdelki, med njimi elektronske cigarete različnih oblik, pa z vnosom različnih arom to podobo olepšajo. Prav temu nevladne organizacije pripisujejo večjo pogostost uporabe arom med mladimi kot odraslimi. Otroci in mladostniki so po njihovih navedbah še v fazi razvoja, zato so bolj nagnjeni k hitri zasvojenosti in so zaradi manjšega števila življenjskih izkušenj tudi tarča tobačne industrije, ki si želi zgolj dobička.

Na ministrstvu za zdravje so konec februarja pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.