Presenetljiv zmagovalec na tekmovanju za najboljši krof

Magazin 07. Feb 202410:45 6 komentarjev
krof
Denis Sadiković/N1

Ko se pogovarjamo o najboljših krofih, večina izpostavi trojanske, nekateri tudi ptujske krofe. Povsem razumljivo je, da ima vsak svojega favorita, vendar pa je bil na letošnjem tekmovanju za naj krof Slovenije 2024 zmagovalec res presenetljiv.

Zmagovalec tekmovanja naj krof Slovenije je tako v kategoriji klasičnih krofov kot v kategoriji inovativnih krofov postal krof Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – smer slaščičarstvo. Pri inovativnih krofih so slavili s krofom s slivovim polnilom in iz meringo piva ter suhega cvetja. V kategoriji klasičnih krofov je drugo mesto osvojila Kavarna in slaščičarna Marelica iz Celja, tretje pa Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto z dijakinjo Janjo Lapuh. V kategoriji inovativnih je drugo mesto osvojil krof s citrusovo kremo, meringo melise in belo čokolado Istrabenz turizma, tretje pa krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška.

Kot so sporočili iz Turistično-gostinske zbornice Slovenije, ki je izbor pripravila četrtič, so komisijo sestavljali predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Alenka Kodele ter vodja gostinstva v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad.

Pri torkovem ocenjevanju so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo ter okus. Ocenili so približno 30 krofov. Z dogodkom želi zbornica podpreti staro izročilo cvrtja krofov na Slovenskem in s tem prispevati k ohranjanju tradicije ter trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji.

Zmagovalce so razglasili v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija. Etnolog Janez Bogataj je ob tem predstavil zgodovino krofov.

Lani so najboljši klasični krof pripravili v Domu starejših občanov Novo mesto, najboljšega inovativnega pa tako kot letos v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

Tudi v uredništvu N1 smo v preteklih dneh preizkušali krofe in izbrali najokusnejše:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje