Premierja ni bilo, zato je Vrtovec sejo prekinil. Prednik: Očitki niso nedolžni

Slovenija 07. Feb 202410:19 13 komentarjev
Seja vlade Golob
Foto: Žan Kolman / KPV

Komisija za nadzor javnih financ (KNJF) danes ni razpravljala o poslovanju podjetja Star Solar v lasti premierja Roberta Goloba s podjetji v državni lasti, saj je predsednik Jernej Vrtovec (NSi) zaradi Golobove odsotnosti sejo prekinil. Kot je dejal, razprava brez premierjeve prisotnosti ni smiselna. V SD so ob zaostrenih odnosih s koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda izrazili razočaranje, ker se premier Golob seje KNJF ni udeležil. Po mnenju SD bi predsednik vlade moral podati določena pojasnila tudi o izogibanju plačevanja davkov.

Komisija za nadzor javnih financ je na zahtevo opozicijske Nove Slovenije že drugič želela slišati pojasnila premierja Roberta Goloba o poslovanju podjetja Star Solar, ki je v lasti predsednika vlade, z državnim podjetjem Borzen. V NSi namreč menijo, da je treba razčistiti, ali je premier Golob kršil zakon o preprečevanju korupcije, med drugim jih zanima, zakaj je Borzen podjetju Star Solar nakazal več sredstev, kot je to prikazalo celotne prihodke od prodaje.

A premier Robert Golob se že drugič ni odzval povabilu na sejo KNJF. V opravičilu, ki so ga iz premierjevega kabineta posredovali državnemu zboru in smo ga pridobili na N1, so zapisali, da podjetje Star Solar ni javno podjetje, zato KNJF pristojnosti nadzorovanja nad njegovim poslovanjem nima. Dodali so, da komisija, ki ji predseduje poslanec NSi Jernej Vrtovec, nima pristojnosti za nadzor nad izvrševanjem zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

V opravičilu so v kabinetu predsednika vlade navedli še, da je Robert Golob že večkrat pojasnil, da podjetje Star Solar ne posluje z državo, od leta 2012 pa je podjetje del podporne sheme za proizvajalce električne energije iz obnovljivih virov, v katero je vključenih več kot 3.200 sončnih elektrarn. Kot pojasnjujejo v Golobovem kabinetu, Borzen plačuje obratovalne podpore na podlagi proizvedenih neto količin elektrike, in sicer da proizvodni napravi nadomesti razliko med proizvodnimi stroški in tržno ceno, ki jo naprava iztrži na prostem trgu, obratovalna podpora pa da je na voljo vsem zainteresiranim proizvajalcem pod istimi pogoji.

“Star Solar je lastnik štirih sončnih elektrarn, ki so bile kupljene skupaj z urejenimi služnostnimi pravicami. Robert Golob je postal lastnik podjetja s sklepom novembra lani, ko je sodišče v razveznem postopku odločilo o delitvi skupnega premoženja. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ne prepoveduje lastništva v podjetjih,” so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Ob tem so dodali, da za omenjeno podjetje vse od nastopa poslanske funkcije Roberta Goloba veljajo enake omejitve s področja nasprotja interesov in se s spremembo lastništva podjetja niso spremenile, predsednik vlade pa pri opravljanju svoje funkcije ravna v skladu z zakonskimi zahtevami.

Opravičilo predsednika vlade tako predlagateljev za sklic seje KNJF v NSi kot tudi predsedujočega komisiji ni prepričalo. Vrtovec je zato dejal, da bo sejo brez razprave prekinil in sklical še tretjo sejo na to temo. Dodal je, da sicer KNJF v svojem poslovniku delovanja nima istih vzvodov kot državnozborske preiskovalne komisije, kjer lahko priče tudi prisilno privedejo na sejo, zato bodo, če se premier še tretjič ne bo udeležil seje komisije, sprejeli sklepe, kot jih je pripravila NSi.

Golob Fajon
Foto: KPV

Jani Prednik, član KNJF in vodja poslancev SD, je ob zaostrenih odnosih med koalicijskima partnericama SD in Gibanjem Svoboda dejal, da ga žalosti, da se predsednik vlade Robert Golob ponovno ni udeležil seje KNJF. Po njegovem mnenju je premier odgovoren državnemu zboru, saj ga je ta na to mesto tudi potrdil.

“Sam – kot tudi v SD – bi pričakoval, da se predsednik vlade seje KNJF udeleži in s tem odgovori na očitke, ki letijo nanj,” je dejal Prednik in dodal, da bi moral premier Golob odgovoriti tudi na očitke o izogibanju plačila davkov, ki po mnenju SD niso nedolžni. “Žal mi je, da se te seje izogiba, in želel bi si, da pride na sejo in te očitke ovrže. V SD bomo predlagane sklepe podprli, ker želimo, da se vse razčisti,” je še dejal vodja poslancev SD.

V stranki premierja Roberta Goloba so drugačnega mnenja. Menijo namreč, da bi se lahko ta točka dnevnega reda nadaljevala kljub odsotnosti predsednika vlade. Poslanec Svobode Tomaž Lah je dejal, da v NSi napačno navajajo in povezujejo dejstva, prisotnost predsednika vlade na seji pa ni potrebna za razlago, kako deluje podporna shema.

Po mnenju Lenarta Žavbija (Svoboda) pa niti sklic seje KNJF na to temo ni bil potreben. Dodal je, da celotna zgodba v primeru podjetja Star Solar kaže, kako mora javni funkcionar delovati in spremembo premoženja takoj prijaviti, kot je to storil predsednik vlade. “Špekulacije o neplačevanju davkov se mi zdijo deplasirane in zdi se mi prav, da predsednika vlade na tej seji ni. Na takšne zmazke, kot je to, mu ni treba odgovarjati,” je še dejal Žavbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje