Prihaja biometrična osebna izkaznica

Slovenija 16. Mar 202211:28 > 11:29 6 komentarjev
Biometrična osebna izkaznica
Srdjan Živulović/Bobo

Stara osebna izkaznica se počasi poslavlja, prihaja pa nova, biometrična osebna izkaznica. Z njo bo mogoče tudi elektronsko podpisovanje. Če imate staro osebno izkaznico, ki je še veljavna, je ni treba zamenjati.

Konec marca bodo upravne enote začele izdajati biometrične osebne izkaznice. Vlogo zanje bo mogoče vložiti od 28. marca naprej. Biometrična osebna izkaznica je praviloma izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh od oddaje vloge, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Vlogo lahko vložite osebno na kateri koli upravni enoti ali na katerem koli slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini.

Če imate staro osebno izkaznico, ki je še veljavna, je ni treba zamenjati. Vse obstoječe osebne izkaznice se namreč lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Biometrična osebna izkaznica je vizualno drugačna od dosedanjih, vsebuje več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov, med drugim tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Je pa tudi nosilka nekaterih sredstev elektronske identifikacije.

Biometrična osebna izkaznica: kakšne so novosti


– Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.

– Čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.

– Osebna izkaznica vsebuje QR-kodo (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama), ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini).

– Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.

– Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje tudi pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva.

– Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Biometrična osebna izkaznica bo veljala tri leta za otroke, mlajše od treh let, pet let za državljane, stare od tri do 18 let in deset let za državljane, stare od 18 do 70 let. Po dopolnjenem 70. letu starosti pa državljanu izdajo biometrično osebno izkaznico s trajno veljavnostjo

Biometrična osebna izkaznica bo dražja za dobrih deset evrov

Za biometrično osebno izkaznico z veljavnostjo deset let (ali trajno) bo treba odšteti 29,53 evra, kar je dobrih deset evrov več, kot je bilo treba odšteti za staro. Otroška osebna izkaznica za otroke do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra, za starost od tri do 12 let 24,07 evra, za starost od 12 do 18 let pa 24,93 evra.

Več o biometrični osebni izkaznici preberite na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje