Prihaja prvi letošnji sneg: lahko ga zapade tudi do 20 centimetrov

Slovenija 12. Jan 202319:42
PROFIMEDIA

Kaže, da bo Slovenijo po toplejših zadnjih tednih vendarle pobelil sneg. Snežna pošiljka bi lahko bila kar obilna.

Potem ko smo še konec lanskega leta in v začetku letošnjega imeli temperaturne rekorde, na travnikih pa smo namesto snega lahko opazovali marjetice, zvončke in trobentice, se nam v naslednjih dneh, kot kaže, vendarle obetajo zimske razmere in prvi letošnji sneg.

Preberite še: Pred nami najobilnejše sneženje to zimo

V noči na soboto bo Slovenijo dosegla vremenska motnja, ki že prinaša nekaj padavin. V soboto bo meja sneženja še vedno nekoliko višje, in sicer na okoli 1.000 metrih nadmorske višine. Nekoliko nižje se bo spustila le na jugovzhodu države – na 500 do 600 metrov nadmorske višine. Kako nizko bo meja, je odvisno tudi od intenzitete padavin. Dežurna meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik ob tem pravi, da so napovedi o padavinah s petka na soboto še zelo negotove, proces nastanka padavin nas lahko tudi preskoči.

Zapade lahko do 20 centimetrov snega

V soboto se bo znova razjasnilo, v nekaterih delih Slovenije lahko nastane megla. V nedeljo bo znova oblačno. Že zjutraj lahko na Primorskem in Notranjskem začne rahlo deževati. Oblačnost z rahlim dežjem se bo pomikala proti osrednji Sloveniji. V noči na ponedeljek se bodo padavine začele krepiti, proti jutru naj bi nas dosegel tudi hladnejši zrak, s tem pa se bo spustila tudi meja sneženja.

Trenutni Arsovi izračuni kažejo, da bo sneženje v ponedeljek doseglo večji del nižin. Po vsej verjetnosti bo snežilo povsod po nižinah, pove Hladnik Zakotnik, a poudari, da je še vedno preuranjeno za zelo točne napovedi. Odloči lahko že sprememba temperature za pol stopinje Celzija. Koliko snega se bo prijelo, je odvisno od intenzitete padavin, hitrosti ohlajanja ozračja, temperature tal, zapadlo bi lahko od 5 do 20 centimetrov snega.

Padavine se bodo nadaljevale tudi v torek in sredo, jih bo pa verjetno nekoliko manj kot v ponedeljek. Ker bo ozračje nekoliko ohlajeno, se lahko predvsem v nočnem času tal oprime več snega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.