Pred nami najobilnejše sneženje to zimo

Slovenija 13. Jan 202311:06 0 komentarjev
Sneženje
PROFIMEDIA

Prihodnji teden bo Slovenijo zajelo najbolj izdatno sneženje v tej zimi. Intenzivno sneženje je napovedano predvsem za ponedeljek, torek in sredo. Zapadlo naj bi od 10 do 20 centimetrov snega, v višjih legah tudi 30.

V noči na ponedeljek se bo proti jutru prek severne Italije nad naše kraje pomaknil ciklon, ki prinaša obilnejše padavine. Dež bo zaradi dotoka hladnejšega zraka začel prehajati v sneg, ki bo že v prvem delu noči zajel Slovenijo. V notranjosti države se v drugem delu noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj tako pričakuje najbolj izdatno sneženje v tej zimi, napovedujejo meteorologi.

Kljub intenzivnemu sneženju se bodo centimetri nabirali počasi, saj se temperature ne bodo spustile pod ničlo, pravi meteorolog Andrej Velkavrh. Vseeno bo v manj kot 12 urah predvidoma v krajih z nadmorsko višino nad 500 metrov zapadlo od 15 do 30 centimetrov, po nižinah osrednje Slovenije od 10 do 20, po nižinah vzhodne Slovenije pa od 5 do 10 centimetrov razmeroma južnega snega. Z izjemo nižinskega dela Primorske bodo torej vozne razmere po Sloveniji v ponedeljek zjutraj izrazito zimske.

V gorah se bo v prihodnjem tednu marsikje nabralo tudi več kot pol metra novozapadlega snega, kar bo povečalo nevarnost proženja snežnih plazov, bo pa to dobro za snežne zaloge in tudi za bližajoče se zimske počitnice.

Intenzivno sneženje do sredine tedna

Ciklonska aktivnost v Sredozemlju se bo predvidoma obnavljala velik del prihodnjega tedna, ko bodo Slovenijo dosegala nova padavinska območja. Manj intenzivne padavine se tako pričakujejo šele v četrtek. V severni Sloveniji bo po večini snežilo, v južni polovici države pa se bosta menjavala sneg in dež.

Bo pa temperatura znova nekoliko zanihala, poudarja Velkavrh. Sprva bo znova toplejša zračna masa in se bo za tem znova ohladilo. Temperatura, predvsem dokler bo vreme bolj oblačno, ne bo šla pod ničlo, “zato bo sneg ostal moker in se bo počasi talil, ne hitro, saj bo le nekaj stopinj nad ničlo”, je za N1 še povedal Velkavrh. Od hitrosti taljenja je zato odvisna tudi akumulacija zapadlega snega.

Se pa hladnejše vreme obeta proti koncu naslednjega tedna, saj kaže, da se bo zjasnilo. Sneg bo zato, kolikor ga bo do takrat ostalo, za nekaj časa obstal, kar bo vplivalo tudi na nočno ohlajanje, zaključi Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!