Energetska kriza bo udarila tudi na smučarsko sezono: vozovnice bodo dražje

Slovenija 05. Okt 202214:50 > 16:27 6 komentarjev

Slovenski smučarski centri se že pripravljajo na novo zimsko sezono, a tudi tokrat ne povsem brezskrbno. Po dveh letih protikoronskih ukrepov jih letos skrbijo predvsem visoke cene energentov. V Združenju slovenskih žičničarjev napovedujejo, da bodo smučarske vozovnice zaradi višjih cen energentov dražje od 5 do 10 odstotkov.

Po dveh letih protikoronskih ukrepov slovenske žičničarje tokrat skrbijo predvsem visoke cene energentov, ponekod zato že napovedujejo podražitve vozovnic. V Združenju slovenskih žičničarjev poudarjajo, da sezona 2022/2023 predstavlja veliko energetsko neznanko, obenem pa so smučišča pred največjim investicijskim zagonom po dolgih letih.

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je pred dnevi razburil z izjavo, da so smučišča velik porabnik elektrike, zato bi lahko vlada ustavila žičnice. A so slovenski žičničarji na tiskovni konferenci zatrdili, da te bojazni ni. Podpredsednik združenja Boštjan Paradiž je po torkovem pogovoru z ministrom zatrdil, da bodo smučišča delovala, poleg naravnega pa bodo lahko izdelovali tudi kompakten sneg. “Minister je povedal, da je bila izjava, ki jo je podal, vzeta iz konteksta,” je pojasnil. Bi pa bi do morebitnega zaprtja smučišč sicer lahko prišlo v primeru zaostrovanj z električno energijo – če bi bilo ogroženo delovanje osnovnih dejavnosti, kot so bolnišnice, šole …

Po besedah Paradiža je minister Kumer zagotovil, da bodo smučišča v prihajajoči sezoni z energijo preskrbljena. “Energetsko krizo zime bomo normalno premostili. Dejal je, da bo država zagotovila potrebne energetske vire, tako da ni bojazni, da smučišča v prihajajoči sezoni ne bi obratovala,” je dejal in dodal, da sta se z ministrom pogovarjala tudi o cenah električne energije. “Vlada pripravlja ukrepe za zajezitev cen, ki bodo najverjetneje začeli veljati v začetku naslednjega leta.” Pripravlja se model regulacije, ki bo po ministrovih besedah, vzdržen. “Cene se bodo od naslednjega leta gibale pod 200 evrov. A to usklajujejo še z EU. To nam daje jasno usmeritev za naprej, kako oblikovati naše storitve.”

Manuela Božič Badalič, Jani Janša, Boštjan Paradiž.
Denis Sadiković/N1

Cene kart dražje med 5 in 10 odstotkov

Po besedah Paradiža se v centrih zavedajo, da višjih stroškov energije ne morejo v celoti prevaliti v prodajne cene smučarskih vozovnic. “Cene se bodo povišale med 5 in 10 odstotki, v redkih primerih za več. Potrošnik v Sloveniji tega ne bo čutil, ampak gre za normalen dvig, ki je prisoten tudi na drugih življenjskih področjih.”

V nadaljevanju je poudaril, da se podražitve ne nanašajo na višje stroške, povezane z električno energijo. “Če bi hoteli vpliv energije pretvoriti v ceno kart, bi te bile dražje do 60 odstotkov. Kar bi pomenilo nekonkurenčnost slovenskih smučišč s tujimi, predvsem v Avstriji in Italiji,” je strnil Paradiž. Slovenska smučišča letno porabijo 18.800 megavatnih ur. “Več porabijo tista, ki morajo proge umetno zasneževati, nekateri centri imajo zakupljeno energijo, nekateri ne. In prav v teh centrih se srečujejo z enormnimi številkami, kar zanje predstavlja večje finančno breme, ” je nanizala predsednica predsednica Manuela Božič Badalič.

Slovenska smučišča so po več letih pred novim investicijskim zagonom. “Skoraj na vseh smučiščih sledijo novogradnje žičniških naprav,” je napovedala Božič Badalič. Posodobitev žičniških naprav pomemben dejavnik tako za konkurenčnost kot razvoj gorskega turizma, ki v Sloveniji letno ustvari kar 33 odstotkov nočitev.

Preberite tudi, kdaj bodo v letu 2023 zimske počitnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje