Protest ob gradbišču hitre ceste: Od Koroške pa do Velenja so same luknje

Slovenija 02. Mar 202313:24 > 18:24 4 komentarji

Koroška SDS je zaradi predvidenih zamikov pri gradnji hitre ceste organizirala protestni shod. V stranki so namreč prepričani, da z zamikom pri gradnji tretje razvojne osi vlada Roberta Goloba pozablja na Korošce. V Golobovi stranki na to odgovarjajo, da je bila obljuba o dokončanju projekta 2027 dana v času Janševe vlade. Civilna iniciativa Hoč'mo cesto, ki si prizadeva za izgradnjo tretje razvojne osi, se dogodka ni udeležila, saj so njeni predstavniki shod razumeli kot politični dogodek.

Zaradi predvidenih zamikov pri gradnji hitre ceste na Koroško glede na zastavljeni časovni načrt je popoldne ob gradbišču Jenina v slovenjgraški občini potekal protestni shod. Organizirala ga je SDS Koroška, medtem ko se je del politike od protesta ogradil. Tam prav tako ni bilo iniciative Hoč’mo cesto.

Kot je dejala ena od udeleženk, vladi zamerijo, ker pri gradnji zavlačuje in premika termine. “Hočemo doseči, kar nam pripada. Trenutna stara cesta je preobremenjena in preozka. Do Velenja so same luknje,” je dejala.

Eden od mlajših udeležencev shoda Nejc Slatinšek pa je dejal, da bo tretja razvojna os omogočila, da si bodo mladi družine ustvarili tudi na Koroškem, čeprav bodo delali v Ljubljani. “Razvoj turizma, športa in gospodarstva bi bila hitrejše.”

V zadnjem obdobju predvsem iz Koroške ter Šaleške doline prihajajo opozorila o počasni gradnji oz. zamiku gradnje severnega dela tretje razvojne osi od avtoceste A1 pri Šentrupertu do Slovenj Gradca. Nova časovnica naj bi bila znana aprila.

Preberite še: SDS protestira zaradi zamika pri tretji razvojni osi, SD: Tudi vi ste krivi

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je nedavno dejal, da Dars kot investitor na večino razlogov za zamik del na projektu nima vpliva, ter opozoril na dolgotrajne postopke. Ob začetku gradnje hitre ceste na Koroškem avgusta 2021 je sicer napovedal dokončanje celotnega odseka hitre ceste Šentrupert–Slovenj Gradec do konca leta 2027.

Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi
Aljaž Uršej/N1
Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi
Aljaž Uršej/N1
Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi
Aljaž Uršej/N1
Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi Protest SDS zaradi izgradnje tretje razvojne osi
Aljaž Uršej/N1

SDS zahtevala tudi sklic nujne seje parlamentarnega odbora

Zaradi zamud pri gradnji je poslanska skupina SDS že prejšnji teden zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo. Koroška regijska organizacija SDS, koroška poslanka SDS Alenka Helbl in nekateri izpostavljeni člani SDS iz Koroške pa so zaradi dogajanja pozivali k udeležbi na shodu. Helbl je bila tudi med govorci na shodu, kjer se je zbralo okrog 100 ljudi, pretežno iz vrst te stranke.

“Z zamikom pri gradnji tretje razvojne osi vlada Roberta Goloba pozablja na Korošce. Koroška je zaradi slabših obstoječih cestnih povezav gospodarsko in podjetniško manj konkurenčna, saj regija že sedaj stagnira, mladi tu ne vidijo svojih priložnosti,” so pred shodom med drugim zapisali na družbenem omrežju. Zahtevajo, da vlada brez izgovorov nadaljuje vse postopke za gradnjo ceste do leta 2027.

Tretja razvojna os
Borut Živulovič/BOBO

Gibanje Svoboda razočarano nad zlorabo projekta za politična obračunavanja

Četudi podpira vsa prizadevanja Korošcev za čimprejšnjo gradnjo hitre ceste, se protestnega shoda, “ki ga pripravlja največja opozicijska stranka”, ni udeležil vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki prav tako prihaja s Koroške. Bo pa gradnjo skrbno spremljal in od pristojnih še naprej terjal odgovore, je dodal.

V Gibanju Svoboda so v sporočilu izrazili razočaranje ob informacijah o zamikih pri gradnji. “Še bolj razočarani pa smo nad početjem sedanje opozicije, ki ta projekt, kljub zavedanju, kako pomemben je za Koroško, zlorablja za politična obračunavanja,” so navedli. Dodali so, da zamud ni povzročila trenutna vlada ter da je bila obljuba o končanju projekta leta 2027 dana v času vlade Janeza Janše.

“Izgradnja se ni ustavila, kot bi to želeli nekateri prikazati, temveč se nadaljuje, postopke in izvedbo pa bomo pospešili v največjem možnem obsegu,” pa je zapisal koroški poslanec Gibanja Svoboda Dušan Stojanovič. Projekt tretje razvojne osi za vladno koalicijo ostaja ključen in prioriteten, je dodal.

Civilna iniciativa shod razume kot politični dogodek

Iz civilne iniciative Hoč’mo cesto, ki si od leta 2014 prizadeva za izgradnjo tretje razvojne osi na Koroško, so sporočili, da spodbujajo tvorno sodelovanje vseh družbenih skupin, tako civilne družbe, gospodarstva ter tudi lokalne in državne politike za izgradnjo hitre ceste. Kot je za STA sporočil Andrej Grobelnik iz iniciative, pa je bil današnji shod na Jenini “iz sredstev javnega obveščanja razumeti kot politični dogodek, ki se ga bodo najbrž udeležili člani politične stranke”.

Medtem je članica uprave Darsa Lidija Kegljevič Zagorc poudarila, da dela na severnem delu tretje razvojne osi potekajo zelo intenzivno. Spomnila je, da je zaključen sklop Gaberke, da bodo na sklopu Jenina dela končana do konca letošnjega leta in da je vodstvo Darsa v sredo sklenilo pogodbo za gradnjo še dveh sklopov, to je sklopov B in H na območju Škalskega jezera in Konovega, kjer se bodo dela začela še v tem mesecu in bodo potekala 30 mesecev.

Za druge štiri sklope na odseku Velenje-Slovenj Gradec, kjer dela še ne potekajo, pa so že vložene zahteve za izdajo gradbenih dovoljenj, razen na sklopu A (Velenje), kjer je prišlo do spremembe projektnih rešitev, ki terjajo presojo skladnosti z že izdanim okoljevarstvenim soglasjem, je med drugim dejala članica uprave Darsa.

Na to temo smo v terenski oddaji N1 STUDIO soočili mnenji dveh koroških poslancev: Alenke Helbl iz opozicijske SDS in Janija Prednika, vodjo poslanske skupine SD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje