SDS protestira zaradi zamika pri tretji razvojni osi, SD: Tudi vi ste krivi

Slovenija 02. Mar 202319:03 15 komentarjev
soočenje teren
Aljaž Uršej/N1

Popoldne je ob gradbišču Jenina v občini Slovenj Gradec potekal protestni shod koroške SDS zaradi najnovejših zamikov pri gradnji tretje razvojne osi. Hitro cesto, ki bi prebivalce Koroške bolje povezala s preostalim delom države, tamkajšnji prebivalci čakajo že leta, zaradi napovedanih zamikov pa vladi Roberta Goloba očitajo, da pozablja nanje. V tokratni terenski oddaji N1 STUDIO smo soočili mnenji dveh koroških poslancev Alenke Helbl iz opozicijske SDS in Janija Prednika, vodjo poslanske skupine koalicijske SD.

Čeprav je predsednik uprave Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) Valentin Hajdinjak pred dvema letoma napovedal dokončanje celotnega odseka hitre ceste Šentrupert – Slovenj Gradec do konca leta 2027, se zaradi predvidenih zamikov pri gradnji ta cilj vse bolj oddaljuje. Poslanka SDS Alenka Helbl je dejala, da so se za današnji protestni shod odločili, ker da se mora glas Korošcev slišati vse do Ljubljane, in da od vlade zahtevajo dokončanje tega odseka ceste do leta 2027. Spomnila je na številne zamike v gradnji v preteklih desetletjih in da se zato upravičeno bojijo, da ceste, ki bo Koroško povezala s preostalim delom države, še nekaj časa ne bo.

“Pod vlado, ki jo vodi Robert Golob, so se začeli zamiki gradnje, pod vlado Janeza Janše pa se je pospešeno delalo. To, kar vidite, da je zgrajeno, je zgrajeno že kar nekaj časa. Zavedamo se, da se pri gradnji mnoge stvari naredijo, pa se to takoj ne opazi, ampak skrbi nas, da imajo tokratni zamiki drugačno ozadje,” je poudarila Helbl. Ob tem je dodala, da izgradnja tega odseka ceste še ne pomeni zaključka gradnje, saj bo minilo še veliko časa, preden bo dokončan tudi del ceste do Dravograda, Prevalj vse do meje z Avstrijo.

Preberite še: Protest ob gradbišču hitre ceste: Od Koroške pa do Velenja so same luknje

Vodja poslancev SD Jani Prednik se z navedbami poslanke Helbl ni strinjal, po njegovem mnenju je prelaganje krivde na eno ali drugo vlado nepoznavanje razmer oziroma pridobivanje političnih točk. Opozoril je, da je uprava Darsa še vedno enaka, kot je bila imenovana v času, ko je vlado vodil Janez Janša in da je Dars tisti, ki vodi postopke. Po njegovem mnenju bi lahko del krivde pripisali tudi stranki SDS, ki v času, ko je vlado vodil Marjan Šarec, ni podprla poroštvenega zakona.

Poslanka SDS mu je odgovorila, da sta takrat sicer dva poslanca SDS zakon podprla, ostali pa so bili vzdržani, kot razlog pa je navedla, da naj bi bil v zakon vključen tako projekt tretje razvojne osi kot tudi projekt drugega tira. Po mnenju SDS bi morala biti ta dva projekta ločena. “Ko je bil SDS v vladi, tretja razvojna os ni bila nikoli pod vprašanjem, saj imamo to zapisano tudi v nacionalnem programu razvoja cest do leta 2030,” je dejala.

SDS zahtevala sklic nujne seje odbora za infrastrukturo

Glede tega, zakaj bo prišlo do zamika časovnice gradnje hitre ceste, pa je Prednik dejal, da je treba najprej počakati na pojasnila Darsa in ministrstva za infrastrukturo, da pridejo na dan konkretni roki in morebitni predvideni zamiki v gradnji, šele takrat se bodo lahko zavzeli stališče, kako naprej. “Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je sicer navrgel nekaj razlogov, med njimi so tudi pridobivanja gradbenih dovoljenj in tudi razlastitve. Predvsem pri razlastitvah gre za dolgotrajne postopke, ki potekajo v zakonsko določenih rokih in na to nimamo vpliva,” je poudaril. Prednik je ob tem pozdravil pobudo SDS za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za infrastrukturo, da bosta obe strani – koalicija in opozicija – predstavili svoja stališča.

Alenka Helbl je izpostavila, da si želi, da se bodo sklicanega odbora udeležili vsi deležniki in povedali svoje mnenje. O današnjem shodu pa je dejala, da se ji zdi prav, da Korošci stopijo skupaj in povedo svoje mnenje. “Moramo dati jasen signal, da se ne strinjamo z raznimi delovnimi skupinami, preverjanji in prelaganjem krivde. Na severnem delu Koroške mora biti tretja razvojna os čim hitreje končana. Nujno je, da se pohitrijo vsi postopki,” je dejala poslanka opozicijske SDS.

Prednik je dejal, da je valjenje krivde na vlado delo stranke SDS, poslanka Helbl pa mu je odvrnila, da bi bilo treba končati s prelaganjem krivde in poiskati rešitve. “Shod je bil sklican na pobudo mnogih Korošcev, podjetnikov in gospodarstvenikov, ki najbolj občutijo to, da ta regija ni dostopna in povezana z ostalimi deli Slovenije in tudi z Evropo. Ta miroljubni shod daje jasen signal, da se je treba nehati šaliti z nujno potrebnimi projekti za to obrobno regijo na severu države,” je dodala.

Na Koroškem so zaradi predvidenih zamikov pri gradnji hitre ceste pripravili protestni shod, na katerega so vabili predvsem člani stranke SDS. Prepričani so, da z zamikom pri gradnji tretje razvojne osi vlada Roberta Goloba pozablja na Korošce. V Golobovi stranki na to odgovarjajo, da je bila obljuba o dokončanju projekta 2027 dana v času Janševe vlade. Civilna iniciativa Hoč’mo cesto, ki si prizadeva za izgradnjo tretje razvojne osi, se dogodka ni udeležila, saj so njeni predstavniki shod razumeli kot politični dogodek.

Ali bo koalicija pripravila zakon o hitrejšem umeščanju strateških projektov v prostor?

Na vprašanje, kaj namerava storiti koalicija, ali bo pripravila zakon o hitrejšem umeščanju strateških projektov v prostor, je Jani Prednik dejal, da bi se morali birokratski postopki čim bolj poenostaviti. “Tretja razvojna os, drugi tir in ostali veliki projekti … Vidimo, da te na neki način blokirajo neke mikro ideje po zaustavitvi teh projektov. V razviti državi bi bilo treba posodobiti zakonodajo. Upam, da bodo resorni ministri, ki pripravljajo to zakonodajo, to tudi pripravili,” je dejal Prednik.

Voditelj oddaje N1 STUDIO Miha Orešnik je poslanko SDS povprašal, ali bi v SDS podprli tak zakon, Helbl pa je odgovorila, da so v SDS, tudi v tem mandatu, podprli vse koalicijske zakone, ki so bili dobri za državljane. Ob tem pa je dodala, da bi bila, v primeru, če bi šlo za Koroško, pripravljena glasovati tudi drugače kot kolegi iz poslanske skupine SDS, če bi bilo njihovo mnenje drugačno.

Protestni shod na gradbišču Jenina je že tretji protest ta teden, podpora Golobovi vladi pa v zadnjem času pada. Da se krivulja vladne podpore obrača navzdol, se strinja tudi Jani Prednik, a dodaja, da je podpora še vedno dokaj visoka. “Glede na vse težave, ki so se nakopičile, je podpora še vedno visoka. Kriviti trenutno vlado za vse težave, pa je nepošteno. Podpora sicer pada, a to ni nič drastičnega, koalicija je na koalicijskih vrhih začrtala določene reforme, ki so v teku in se pripravlja zakonodaja. Upam, da bo tudi opozicija, ki se ima za konstruktivno, pri tem tudi pomagala,” je dejal.

V SDS nameravajo nadaljevati s protestnimi shodi, če bo to prineslo hitrejše in učinkovitejše odzivanje vlade

Na vprašanje, ali želi SDS vlado Roberta Goloba zrušiti s številnimi protesti, je Alenka Helbl odgovorila, da so vsi ti protesti usmerjeni proti vladni neučinkovitosti in prepočasnemu odzivanju na vse težave, ki jih občutijo Slovenci. “Če to pomeni zamenjavo vlade, pa naj pomeni tudi to. Protesti so legitimna stvar, če se ljudje z nečim ne strinjajo. To je del demokracije,” je dejala.

Da so protesti legitimna pravica, se strinja tudi Prednik, ne glede na to ali jih organizira civilna družba ali pa stranka SDS. Ob tem je dodal, da v koaliciji v prihodnje pričakujejo še več protestnih shodov, preko katerih bo opozicija pritiskala na vlado. “Če bodo takšni pritiski prinesli hitrejše in učinkovitejše odzivanje in delovanje vlade, bomo s tem nadaljevali,” pa mu je odgovorila Alenka Helbl.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje