Policisti s postopkom proti organizatorju (neprijavljenega) shoda v prestolnici

Protest na Prešernovem trgu
N1

V središču Ljubljane so se ponovno zbrali nasprotniki aktualne slovenske vlade, policija ocenjuje, da se jih je zbralo okoli tisoč. Ker shod ni bil prijavljen, so za varnost in red skrbeli policisti. Hkrati protest brez uradnega organizatorja pomeni, da ni sistematičnega preverjanja PCT. Tisti, ki so na proteste pozivali, so sicer zagotavljali, da bodo ohranjali varnostno, uporabljali maske, se izogibali fizičnim stikom in protestirali odgovorno. S PU Ljubljana so sporočili, da so na protestu ugotovili kršitev zakona o javnih zbiranjih in zato vodijo postopek proti organizatorju. Kot so pojasnili za N1, gre za ustaljeno prakso v primeru neprijavljenega protesta, ki krši zakon o javnem redu in miru.

Na Prešernovem trgu smo spremljali 82. petkov protest nasprotnikov aktualne slovenske vlade. Shod je trajal manj kot uro in pol in v celoti minil mirno.

Shod do popoldneva še ni bil prijavljen, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Ker to pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot sta preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT in organizacija rediteljske službe, so za red skrbeli policisti.

Ti ocenjujejo, da se je na protestu zbralo okoli 1000 ljudi. Kot so sporočili s PU Ljubljana, so na protestu ugotovili kršitev zakona o javnih zbiranjih, zato vodijo postopek proti osebi, ki so jo prepoznali kot organizatorja. Kot so za N1 pojasnili na PU Ljubljana, gre za ustaljeno prakso v primeru neprijavljenega protesta, ko zaznajo kršitev zakona o javnih zbiranjih. Zaznali so tudi eno kršitev zakona o javnem redu in miru.

Na Prešernovem trgu se je ob napovedani uri zbralo manj kot 100 ljudi, množica pa se je kasneje povečala.

Zapel jim je tudi Jani Kovačič, zvrstilo se je več govorcev, ki so med govori opozarjali tudi na ohranjanje razdalje in nošenje mask. Policisti so kmalu po začetku opozorili, da shod ni prijavljen, na kar so protestniki v odziv glasno zažvižgali.

Začetek “predvolilne kampanje ljudstva”

Protestniki so že pred začetkom shoda napovedali, da današnji protest simbolizira začetek “predvolilne kampanje ljudstva“. “Oblikovali smo civilno iniciativo, ki bo politične stranke pred prihajajočimi volitvami naslovila s konkretnimi zahtevami za izboljšanje  družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi,” so zapisali in navedli, da so v tem procesu združili več kot 70 različnih organizacij civilne družbe in izvedli dve ljudski skupščini, na katerih so protestniki oblikovali osnutke skoraj 100 zahtev pod krovnim imenom Glas ljudstva, ki so dostopne za javnost.

“Zahtevali bomo od političnih strank, ki bodo na naslednjih volitvah tekmovale za naše glasove, da se opredelijo do vseh izpostavljenih problematik in sprejmejo jasne zaveze,” so še dodali. Protest so zaključili s simboličnim prižigom “luči upora, ki bo razsvetljeval pot v svetlejšo prihodnost”.

Zahtevajo možnost za preklic parlamenta

Glas ljudstva zahteva možnost za preklic parlamenta in do leta 2030 opustitev premoga ter 100-odstoten prehod k obnovljivim virom energije. Opozorili so, da Slovenci potrebujejo dvig minimalnih plač in pokojnin ter 30.000 neprofitnih stanovanj do leta 2030. V Sloveniji je treba pravično obdavčiti kapital, okrepiti nadzorne funkcije in ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Prepovedati je treba tudi kandidiranje in opravljanje javne funkcije politikom in drugim nosilcem političnih funkcij, ki so pravnomočno kazensko obsojeni.

82. petkov protest na Prešernovem trgu
Borut Živulović/BOBO

V okolici parlamenta omejeno gibanje

Kot so sporočili s PU Ljubljana, je bilo danes omejeno gibanje v okolici stavbe Državnega zbora. Tudi današnji shod je bil videonadzorovan. Policija je spremljala dogajanje in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem. Policisti, tako PU Ljubljana, so med drugim zagotavljali varnost cestnega prometa.

Udeležence današnjega shoda je policija pred začetkom pozivala, naj pravico do mirnega zbiranja in izražanja stališč uveljavljajo na strpen in miren način ter naj upoštevajo navodila policistov. Na shod naj prav tako ne vozijo otrok in naj se umaknejo na varno v primeru večjih kršitev, ki bi jih lahko ogrozile.

Je hoditi v gnečo neprimerno?

Ukrepi, ki jih je za preprečevanje širjenja covida-19 sprejela vlada, predvidevajo, da udeleženci shodov izpolnjujejo pogoj PCT in ohranjajo medsebojno razdaljo poldrugega metra. Organizacija velikega protesta oziroma udeležba na njem pa je v času hitrega širjenja okužb s koronavirusom navkljub spoštovanju ukrepov vse prej kot netvegana. Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je za N1 povedal, da zunanji prostori resda predstavljajo manjše tveganje za prenos okužb kot zaprti, a se je, kot priporočajo epidemiologi, smiselno izogibati tako gneči zunaj kot zaprtim prostorom. “V tem trenutku res ni pametno in logično hoditi v gnečo. V tej fazi epidemije se mi to res zdi neprimerno,” nam je povedal Fafangel.

Slabo epidemiološko stanje sicer protestnikov ni prepričalo, da bi preložili shod. Bodo pa po besedah enega od najbolj vidnih protestnikov Jaše Jenulla pozvali ljudi, da kolikor je le mogoče, ohranjajo varnostno razdaljo, uporabljajo masko, se izogibajo fizičnim stikom in protestirajo odgovorno. Ker ni uradnega organizatorja, ne bo niti sistematičnega preverjanja PCT.