Prva zelena luč poslancu Svobode za vodenje preiskovalke o Gen-I in Star Solarju

Slovenija 16. Maj 202411:52 5 komentarjev
Tomaž Lah
Tomaž Lah (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo državnemu zboru predlagala, da preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda vodi Tomaž Lah iz Svobode. Sejo je zaznamovala polemična razprava med Svobodo in SDS o tem, kdo je oz. bo preiskoval samega sebe.

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, da podpredsednik preiskovalne komisije postane Rado Gladek (SDS) ter da ima poleg predsednika in podpredsednika še 14 članov in 14 njihovih namestnikov, ki se imenujejo iz vrst poslancev. Po predlogu bo imela Svoboda sedem članov in prav toliko namestnikov, SDS pet, NSi in SD pa po enega. V Levici v preiskovalni komisiji ne bodo sodelovali.

DZ je preiskavo odredil prejšnji teden na zahtevo državnega sveta. V Svobodi so za vodenje komisije predlagali Tomaža Laha, v SDS pa Žana Mahniča (SDS). Lah je danes na mandatno-volilni komisiji dobil devet glasov podpore, Mahnič pa šest. Opozicija je preiskavo podprla, saj da je treba razjasniti ravnanje premierja Roberta Goloba, koalicija pa je ocenila, da gre za zlorabo za politično obračunavanj

Lah sicer kot poslanec deluje v odboru za gospodarstvo, odboru za kmetijstvo, odboru za zadeve EU, prav tako pa je podpredsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. To je njegov prvi poslanski mandat.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi medtem določa, da predsednik preiskovalne komisije sklicuje in vodi seje, izdaja odredbe za izvedbo preiskovalnih dejanj, določa vrstni red zaslišanj preiskovancev, prič in izvedencev, daje sodiščem in drugim državnim organom zaprosila za pravno pomoč pri izvedbi preiskave ter predloži poročilo preiskovalne komisije državnemu zboru.

Tomaž Lah
Poslanec Svobode Tomaž Lah (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Komisija, ki preiskuje samo sebe”

Današnjo sejo mandatno-volilne komisije je zaznamovala polemična razprava glede predsednika komisije. Jelka Godec iz SDS je dejala, da bo komisija preiskovala financiranje Svobode in da je zato ne more voditi nekdo iz Svobode. “Komisije ne more voditi nekdo, ki je posredno ali neposredno vpleten v stvari, ki jih komisija obravnava,” je povzela stališče SDS.

Aleksander Prosen Kralj iz Svobode je medtem spomnil na delovanje SDS pri delovanju preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme v času covida-19 v času vlade pod vodstvom SDS. Komisijo je vodila Alenka Jeraj iz SDS in ta je “preiskovala sama sebe”. Andreja Živic iz Svobode je dodala, da je bilo podobno pri preiskovalkah o zadevi Patria ter o spornih menedžerskih prevzemih, predvsem Istrabenza in Pivovarne Laško.

Če predsednik komisije to vodi profesionalno, je vseeno, iz katerih vrst je, so dejali v Svobodi in zagotovili, da bo Lah deloval profesionalno. “Če imate čisto vest in nimate težav s tem, kaj naj bi komisija ugotovila, pustite opoziciji, da ima predsednika,” pa je dejal Gladek. Če bo komisijo vodil nekdo iz Svobode, bo ta po mnenju Anje Bah Žibert (SDS) izgubila težo: “Nahrbtnik bo na tak način ostal.”

Poslanci obeh taborov so izmenjali precej besed na temo zlorabe preiskovalnih komisij za politično obračunavanje in manevrov, ki jih za to uporabljajo. Med drugim so govorili o raznih ugotovitvah, tudi računskega sodišča, ki je za pravilnost financiranja volilne kampanje za državnozborske volitve v letu 2022 stranki SDS izdalo mnenje s pridržkom, Svobodi pa pozitivno mnenje.

Člani mandatno volilne komisije
Člani mandatno volilne komisije (Foto: Barbara Žejavac)

Precej napeto razpravo je prekinila Bojana Muršič iz SD, ki je člane mandatno-volilne komisije spomnila, da je tema današnje seje sestava preiskovalne komisije. “Kar poslušamo danes, ne sodi na to sejo. To so teme za preiskovalno komisijo,” je dejala.

Državni svet je zahtevo za odreditev podal zaradi sumov, da so nosilci javnih funkcij vplivali na odločitve podjetja Gen-I, ki so vodile v finančno izčrpavanje družbe, zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar in poslovanjem družbe Borzen. Sumijo tudi, da je prišlo do nezakonitega financiranja stranke Gibanje Svoboda v kampanji za državnozborske volitve leta 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje