Prvi prenosniki za socialno šibkejše odposlani. Ministrica: Razdelili bomo vse

Slovenija 20. Jun 202420:32 5 komentarjev

Prvi upravičenci iz socialno šibkejših družin bodo v prihodnjih dneh dobili težko pričakovane prenosnike, je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Pokazala nam je tudi, kako so videti na prenosnikih nameščeni operacijski sistem Linux in programi.

Potem ko je vlada letos januarja s spremembo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti natančneje določila vrstni red upravičencev do prenosnih računalnikov, je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh napovedala, da bodo prvi prenosniki razdeljeni še to pomlad. “Oddali smo jih na pošto,” je sporočila danes. Prva skupina upravičencev bo prenosnike tako dobila v prihodnjih dneh.

Doslej so na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu (JŠRIPS) prejeli 2277 vlog. Pregledali in odobrili so jih 870. Ostale so zavrnili zaradi neizpolnjevanja pogojev ali pa jih še pregledujejo skupaj z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, ki ugotavlja socialni status prijavljenih. “Takoj ko dobimo pravnomočno pozitivno odločbo, po pošti pošljemo prenosnik, skupaj z miško in podlogo zanjo ter navodili za uporabo,” je povedala ministrica.

Spomnimo, prvi javni poziv, na katerem je možno dobiti računalnik, bo odprt do 30. junija. Prijavijo se lahko družine, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščene v prvi dohodkovni razred (mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra). Prijavi se eden od staršev, vsaka družina lahko (ne glede na število otrok) dobi en prenosnik. Teh je skupaj na voljo 10 tisoč. Od 1. julija do 31. avgusta bo odprt poziv za naslednjo skupino, to so upravičenci iz drugega razreda otroškega dodatka (od 230,77 do 384,61 evra na družinskega člana).

Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na tretji razred in tako naprej. “Verjamem, da nas boste po koncu prijav za tretji dohodkovni razred že spraševali, kdaj bomo nabavili nove prenosnike,” je povedala ministrica, prepričana, da bo prijav toliko, da bodo razdelili vseh 10 tisoč računalnikov, ki so na voljo. Pri informiranju morebitnih upravičencev so ministrstvu pomagali tudi Rdeči križ, Zveza prijateljev mladine in druge organizacije. Računalnike bodo dobili v izposojo za dve leti, z možnostjo podaljšanja.

ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

Kako je videti odprtokodni sistem?

Potem ko je bilo v javnosti slišati nekaj kritik na to, da na računalnikih ne bodo nameščeni Microsoftovi Windowsi, ampak brezplačni odprtokodni operacijski sistem Linux (različica Pop OS v slovenščini), je ministrica novinarjem pokazala, kako deluje. Predstavitev si oglejte v videu na vrhu članka.

“To je operacijski sistem Linux. Večina uporabnikov sploh ne ve, kakšen operacijski sistem teče v ozadju. Zanima jih, ali so programi, ki jih potrebujejo, na voljo,” je ob prenosniku, kakršne bodo dobili tudi osnovnošolci iz socialno šibkejših družin, povedala ministrica.

ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

Prenosniki imajo vso potrebno programsko opremo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje elektronske pošte ter programe za delo oziroma šolanje od doma. Na primer LibreOffice, ki je po besedah ministrice tako podoben Microsoftovemu Wordu, da uporabniki ne bodo imeli nobenih težav, da bi se navadili nanj. Nameščeni so tudi program za predstavitve, podoben Power Pointu, Zoom, Teams in videopredvajalnik VLC. “To je vse že na računalnikih, lahko pa si naložite tudi svoje programe,” je dejala Stojmenova Duh.

Sistem Linux po besedah ministrice uporabljajo tudi na sodiščih. “V strategiji Digitalna Slovenija 2030 smo zapisali, da se ne bomo osredotočali na enega ponudnika, ampak bomo šli v odprtokodne sisteme. Šole in javni zavodi, ki so dobili prvih 3.000 od 13.000 nabavljenih prenosnikov, jih uporabljajo in z njimi ni nobenih težav,” je zatrdila ministrica in dodala, da ni prepovedano, da si uporabniki, če želijo, sami namestijo drug operacijski sistem.

Ministrico smo v imenu osnovnošolcev, ki bodo prenosnike dobili na začetku šolskih počitnic, vprašali, ali na Linuxu delujejo tudi igrice. “Da, delujejo. Tudi edukativne igrice. Nekatere igrice so že na računalnikih,” je povedala. Računalniki imajo nameščeno protivirusno zaščito, je pa po besedah ministrice “Linux že tako bolj odporen”.

Aktivnosti digitalnega ministrstva

Stojmenova Duh je poleg računalnikov predstavila tudi nekatere druge aktivnosti ministrstva. Pripravili in v koalicijsko usklajevanje so poslali izhodišča za krovni zakon o digitalni preobrazbi, jeseni bi lahko sledilo medresorsko usklajevanje.

Aktivnosti obenem potekajo za prenos evropskega akta o umetni inteligenci v slovensko zakonodajo, za vzpostavitev kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije in kompetenčnega centra za umetno inteligenco. V zaključni fazi je tudi priprava strategije o čipih in polprevodnikih, ki bo zaključena v juliju in posredovana v medresorsko usklajevanje.

internet omrežje
Profimedia

Ministrica je povedala tudi, da je ne skrbi podatek, da na prvi rok javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja ni prispela nobena vloga.

“Razpis smo pripravili, nato so operaterji prišli do nas in pojasnili, da še niso pripravljeni in potrebujejo še malo časa. Ampak nič hudega, ker so tudi napovedali, da jim na prvem roku ne bo uspelo oddati vloge in da se bodo vsi odzvali na drugem roku,” je dejala. Drugi rok bo za prijavo na razpis sledil julija.

Po besedah Stojmenove Duh je pomembno, da se na razpis odzovejo vsi štirje operaterji, ki so trenutno na trgu. “Ker tudi, če bi recimo trije operaterji oddali vlogo na prvem roku, eden pa ne, bi še vedno morali počakati na drugi rok. Zdaj pomeni samo, da so se vsi skupaj odločili, da bodo šli na drugo odpiranje,” je pojasnila.

Ministrica je izpostavila še spremembe, ki se obetajo na področju ponudnikov telekomunikacijskih storitev, potem ko je Telemach pred dnevi napovedal prevzem T-2. “Mogoče je prav, da se niso odzvali v tem roku, da vidimo, kako se bo vse skupaj razpletlo,” je dejala.

Po izteku pilotnega obdobja projekta Digi info točke bo zdaj sledila ocena, v okviru katere bodo preverili, katere storitve se najbolj uporabljajo, kdaj so bile točke najbolj obiskane in koliko točk se potrebuje. Ministrica je ob tem zagotovila, da bodo projekt zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje in za jesen napovedala nov razpis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje